TPOok!

 
Binnenland

Weer politiebezoek aan burger om anti-AZC uitlatingen op Twitter

Politie: 'Dit is geen standaard werkwijze' - VNL wil actie Van der Steur

Met update – De Sliedrechtse ondernemer Mark Jongeneel kreeg maandagmiddag de politie op huisbezoek, vanwege zijn uitlatingen op Twitter over een gepland AZC in de gemeente. De politie wilde volgens Jongeneel niet concreet zeggen om welke tweets/uitspraken het precies ging, alleen dat het ‘politieke uitspraken’ betreft. Die “uitspraken kunnen uit zijn verband worden getrokken en als er dan iets gebeurd dan hebt u een probleem.” zo citeert Jongeneel de wijkagent. VNL-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren willen dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) maatregelen treft zodat de politie direct met dergelijke huisbezoeken stopt.

Het is niet de eerste keer dat burgers huisbezoek krijgen van de politie wegens kritische uitlatingen over een AZC in hun buurt. In oktober brachten wijkagenten in Enschede aan leden en sympathisanten van de protestgroep AZC-alert een ‘huisbezoek’. Die vielen niet goed bij de bewoners.

De tweets in kwestie

Het vermoeden bestaat dat het gaat om deze drie tweets:
CZAjY4VWkAI-9G-

Zowel tegenover ThePostOnline als op zijn Twitteraccount benadrukt Jongeneel dat hij nooit oproept tot geweld, en dat alle protest tegen een AZC democratisch dient te verlopen.

Politie: ‘Het was een normaal gesprek’

De Sliedrechtse politie laat via een woordvoerder in een reactie weten:

“Wij hebben zojuist met de wijkagent gesproken. Hij is daar vanmiddag inderdaad geweest voor een gesprek.

Het is in ieder geval geen standaard werkwijze. Wel houden we als politie Social Media in de gaten. In dit geval wilde het basisteam, met het oog op de raadsvergadering van morgen in Sliedrecht [onder andere over het AZC, red.] , weten wie de twitteraar was en wat zijn bedoelingen waren met de tweets.

Het was een normaal gesprek waarbij bijvoorbeeld tips zijn gegeven. Soms worden de tweets nu eenmaal uit z’n verband getrokken.”

Op Twitter laat Jongeneel weten zijn vreedzame verzet tegen een AZC niet te staken. Ook zegt hij dat hij mede door dit politie-optreden vastbesloten is om morgen op de vergadering in te spreken over de kwestie.

Update 20.23 – VNL: Van der Steur moet zorgen dat politie stopt met huisbezoeken aan Twitteraars

VNL-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren willen opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) over het politiebezoek dat een Twitteraar kreeg nadat deze zich kritisch had uitgelaten over de asielopvang in Nederland. De VNL’ers vinden het politiebezoek ‘afschuwelijk en zorgwekkend’.  Naar aanleiding van berichtgeving van ThePostOnline zegt het VNL-duo dat dergelijke huisbezoeken ‘als zeer intimiderend kunnen worden ervaren en de vrijheid van meningsuiting onder druk zetten’. Bontes en Van Klaveren willen van Van der Steur weten wie opdracht heeft gegeven tot het huisbezoek en waarom. Daarnaast wil de VNL-fractie dat Van der Steur maatregelen treft om te zorgen dat de politie direct met dergelijke huisbezoeken stopt.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.