TPOok!

 
Binnenland

Hotel Den Haag weigert omstreden historicus David Irving op last gemeente

Gemeente bevestigt: weigering is in lijn met wat wij willen

De omstreden Britse historicus David Irving geeft morgen in Den Haag een lezing. Dit voornemen leidde tot protesten van onder andere het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), die opriepen Irving geen podium te bieden voor zijn vermeend antisemitische ideeën.

De verblijfplaats van Irving en de lokatie van de lezing waren nog geheim, maar inmiddels is bekend dat hij een reservering in het Haagse Mercure Hotel had gemaakt voor een suite om de lezing te houden. TPO beschikt over een e-mail van het Mercure Hotel aan de heer Irving waarin zij aangeven hem geen kamer te willen verhuren, op last van de Gemeente Den Haag.

 

Goodmorning Mr Irving,

Hereby we inform you that, by order of the municipality, we are forced to cancel your room reservation for Thursday February 25th, 2016.
Therefore we are not holding any room for you.

Best regards,

 

Milja de Zwart, woordvoerder van de Gemeente Den Haag, bevestigt deze gang van zaken. “Het weigeren van de reservering is in lijn met wat de gemeente wil. We kunnen zijn komst naar de stad niet verbieden, maar we hebben liever dat hij geen lezingen houdt. De annulering kunnen wij juridisch niet afdwingen bij het hotel, maar het Mercure Hotel was zelf ook van zins de reservering te weigeren.”

Het Mercure Hotel hebben wij om een reactie gevraagd, maar zij hebben nog niet gereageerd.

Irving zelf ontkent aantijgingen van antisemitsme, hij stelt: “It seems that free speech has died in The Hague, of all places. I am not a Holocaust denier: I take an international group to Sobibór, Belzec, Treblinka, and Maidanek every year, and to similar extermination sites in Latvia. The Jews have to learn that History does not belong to them, no matter how often they cause historians be arrested and imprisoned.

UPDATE: Een woordvoerder van het Mercure Hotel bevestigt dat er overleg met de gemeente en met het CIDI en andere belangenorganisaties is geweest. “Wij wisten aanvankelijk niet wie hij was. Toen we dat hoorden en na overleg hebben we zelf besloten de reservering te annuleren. Wij hebben een goede relatie met de gemeente en we willen geen negatieve publiciteit.”

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.