TPOok!

 
Binnenland

Anti-racisme ruzie: Abulkasim Al-Jaberi en Sandew Hira stappen uit Movement X

Movement X niet anti-blank genoeg

Ah, gerommel in de marge van de marge van de militante anti-racisten. Abulkasim ‘fuck de koning’ Al-Jaberi en Sandew Hira hebben zich afgescheiden van de antiracismebeweging Movement X, van Hezbollah-rekruut Dyab Abou Jahjah. Zij hebben een acht pagina’s tellende verklaring over hun besluit gegeven, en het document is….opmerkelijk.

Hier en daar snijden zij legitieme punten aan, want geen mens is immers vóór racisme: een racismeprotocol op scholen en het aanpakken van racisme bij de politie kan eenieder toejuichen. Bovendien willen de heren dat de organisatie beslist geen staatssubsidie zal ontvangen, een loffelijk streven. Twijfelachtig wordt het als zij pleiten voor quota voor mensen van kleur en schromelijk ontsporen doet het manifest ook, hier en daar. Zwarte Piet moet natuurlijk weg, er moeten herstelbetalingen voor de slavernij gedaan worden, sowieso is er een waslijst aan punten die beginnen met ‘wij eisen’ en ronduit bizar zijn de redenen voor de breuk met Movement X.

Sterker nog, het statement wordt hier, oh ironie, onversneden racistisch.

Anti-blank racisme

Over de rol van blanken die Al-Jaberi en Hira graag zouden zien binnen Movement X: “De rol van witte mensen in de organisatie is gericht op het ontwikkelen van steun voor de dekoloniale strijd in de witte gemeenschap.” Oftewel: blanken zijn geen volwaardig lid van de Movement, als het aan de heren ligt. Ook moet de beweging zich primair richten “op de verdediging van de rechten van gekleurde mensen” en moet Movement X primair onder gekleurde mensen recruteren. Zo zo. Dat is de inclusieve, iedereen-is-gelijkwaardig-bloementuin aardig voorbij. Past u even het retorische trucje toe om voor ‘gekleurde mensen’ ‘blanken’ in te vullen en stelt u zich de #ophef voor als een blanke belangengroep zulke taal zou uitslaan.

Het racisme tegen blanken leidde dus tot een afsplitsing van de twee mannen van Movement X. Het document biedt een interessant inkijkje in de denkwijze en doelen van militante anti-racisten, en verder doet de hele kwestie vooral sterk denken aan de Monty Python-parodie van allengs radicalere en onderling kibbelende belangenclubjes. Splitters!


BONUSQUOTE
, uit de Facebookcomments van Movement X, van de blanke man pathologische zelfhater witte onderdrukker Willem Van Zeijl:

“Naast dat jullie intersectionaliteit niet in jullie beweging opnemen laten jullie je dus ook nog vergiftigen met witte denkkaders in de organisatie. Hoe wil je in vredesnaam dekoloniseren als je zelfs in je movement rekening moet houden met white fragility en white supremacy?

Het antiracisme is de ENIGE plek waar witte mensen geen leidende rol kunnen nemen, JUIST omdat ze geen idee hebben wat het is om racisme te ondergaan en dus geen referentiekaders hebben. Ook getuigt het van white supremacy wanneer witte mensen niet witte mensen gaan vertellen hoe te strijden tegen het systeem wat ze zelf priveligieert.”

Beeld: Maarten Brante
(via)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.