Binnenland

Nederlands grensbewakingsteam naar Lesbos

31-03-2016 10:29

Op het Griekse eiland Lesbos gaat donderdag het tweede Nederlandse team van grensbewakers aan de slag. De 55 Nederlanders gaan daar helpen bij de inrichting van de hotspot waar vluchtelingen moeten worden geregistreerd.

Ook gaan ze helpen bij het bewaken van de grens en de uitvoering van het akkoord dat de EU en Turkije zijn overeengekomen om de vluchtelingenstroom in te dammen, meldden staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en minister Jeanine Hennis (Defensie) woensdag aan de Tweede Kamer.

Het team – dat officieel Border Security Team II heet – bestaat uit medewerkers van de marechaussee, landmacht, politie en ministerie van Veiligheid en Justitie. De eerste groep Nederlandse grensbewakers (45 personen) ging in januari aan de slag op het eiland Chios. Ze opereren onder de vlag van Frontex, het EU-agentschap dat lidstaten helpt bij de bewaking van Europese buitengrenzen.

De acht politiemensen die nu naar Griekenland vertrekken, hebben ervaring met de identificatie en registratie van vluchtelingen. Volgens Ron Huijting, hoofd van het Team Internationale Politie Uitzendingen (Tipu) blijven de acht politiemensen in principe drie maanden op Lesbos. “We houden overigens de optie open om zo nodig ook op andere eilanden te helpen.”

(ANP/Politie)