Opinie

Hoogleraar Dixhoorn geeft mening, wordt vervolgens fatsoenlijk maar correct uitgekotst

12-04-2016 21:00

Hoogleraar geschiedenis Arjan van Dixhoorn, tevens één van de voormannen van het Burgercomité EU, heeft onlangs zijn mening geuit in een interview met NRC Handelsblad (geen link, willen ze niet want paywall). In dat interview liet hij onder meer weten dat het associatieverdrag hem weinig kan schelen maar dat het hem is te doen om de EU dwars te zitten, dat voorzitter van de Europese Commissie Juncker te vergelijken is met Poetin (lol), dat de Krim niet door Rusland is geannexeerd en dat Geenstijl.nl het beste journalistieke medium is van dit moment. En dat mocht natuurlijk niet.

Want diverse docenten van de pretentieuze Middelburgse University College Roosevelt, waar Dixhoorn doceert, zijn woest over deze mening die uiteraard beslist niet de hunne is. Middels de regionale courant PZC (Provinciale Zeeuwsche Courant) laten de collega’s heel verschillig en fatsoenlijk maar eensgezind de poep over Van Dixhoorn neerdalen.

Tegen de wereld aankijken

Natuurlijk wil geen van de docenten, inclusief decaan Barbara Oomen, de vrijheid van meningsuiting van Van Dixhoorn ter discussie stellen maar toch vinden ze het allemaal “niet stroken met hoe Roosevelt-docenten en studenten tegen de wereld aankijken”.

Kennelijk is het anders tegen de wereld leren aankijken bij University College Roosevelt nadrukkelijk niet de bedoeling omdat de wereld nou eenmaal plat is, plat blijft en de aarde zich met een rechte lijn door het universum (waarvan de aarde het middelpunt is, maar dat terzijde) kan bewegen als de Almachtige God dat wil. Punt uit en wie dat niet accepteert kan zich, pronto, melden op de brandstapel.

Woede en verontwaardiging

Volgens één van de docenten (tevens Statenlid voor de VVD, maar da’s toeval) “zijn we hier gewend onze mening genuanceerd te brengen, weldoordacht, en gestaafd met feiten. Je kunt je afvragen of dat hier gebeurd is”.
Dat helemaal niemand zich dit ooit zou hebben afgevraagd als Van Dixhoorn zonder ook maar enige onderbouwing en beslist ondoordacht had gezegd dat de EU het paradijs op aarde is en Juncker een integere maar geheelonthoudende topdemocraat, wordt er door de PZC niet bijgezegd maar is ongetwijfeld een waarheid.

Een andere collega van Van Dixhoorn: “Wij leren studenten hier hun betoog te onderbouwen en hij roept maar wat. Wij willen hier als UCR iets positiefs neerzetten en hij ondergraaft dat. Natuurlijk mag je je mening geven, maar je hebt ook een soort verantwoordelijkheid voor het instituut waar je werkt. Onder mijn collega’s is er een enorme woede en verontwaardiging over dit optreden”.

Het is tot op heden onduidelijk wat er precies zo negatief is aan de mening van Van Dixhoorn en welke verantwoordelijkheden voor ‘het instituut waar hij werkt’ nu zo gruwelijk zijn ondergraven. De woede onder de collega’s zal dan ook vooral gaan over het feit dat Van Dixhoorn niet politiek correct genoeg is en niet, zoals in academische hypocriete kringen gewoon is, pro-Europa en anti-Geenstijl (schuld van, ‘fascisme!’) is.

Niet strafrechtelijk

Overigens is decaan Van Oomen niet van plan actie te ondernemen tegen Van Dixhoorn omdat hij, heel juist, “niet strafrechtelijk in de fout gaat”.
De ervaring met Wilders leert overigens dat massaal aangifte doen alsnog een gang naar de rechter mogelijk maakt, maar dit terzijde.

Leuk detail is dat de kwaliteitsjournalistieke vorsers van de PZC er ook maar even één van de subsidieverstrekkers van het pretentieuze University College hebben bijgesleept. Zo’n misdaad als het uiten van een beslist verkeerde vrije mening kun je natuurlijk niet genoeg uitmelken, dat begrijpen zelfs alle honderdzestien PZC-lezende bejaarde Zeeuwen nog. Maar subsidieverstrekker Familiefonds Hurgronje, van de befaamde adelijke familie Snouck Hurgonje, deelt het standpunt van de decaan: “We blijven kijken hoe zich dit ontwikkelt”.

Wij van TPO ook en gaan er vanuit dat eventueel verder nieuws in deze kwestie gewoon gratis valt te lezen op Geenstijl.nl, het beste journalistieke medium van Nederland.