Binnenland

AZC-soap in Witmarsum voorlopig ten einde: plannen gaan niet door

18-04-2016 15:43

Het kleine Friese dorp Witmarsum was maandenlang in de ban van plannen van het COA en de gemeente om 300 asielzoekers te huisvesten in een voormalig klooster midden in het dorp. U leest hier de voorgeschiedenis en hier bekijkt u een fotoreportage die wij ter plaatse maakten.

De bewoners kwamen in actie tegen het plan, zij vonden 300 man te veel op hun totale populatie van 1700 zielen. Er werd een enquete gehouden, er waren informatie-avonden, en er stond een ondernemer op die een alternatieve lokatie in de aanbieding had. Gerke Boersma wilde wel asielzoekers huisvesten op zijn vakantiepark It Fliet, en de Witmarsumers hadden ook een voorkeur voor deze locatie.

De dorpelingen en Boersma kregen nul op het rekest. Waarom? De Telegraaf zocht uit dat vastgoedondernemer Tom Genee in Noord-Nederland bijna een monopoliepositie inneemt in het verhuren van lokaties aan het COA. Volgens de krant beurt Genee circa vier miljoen euro huur per jaar van het COA. Beoogd eigenaar van het Witmarsumse klooster: Tom Genee. Het COA stelt dat het afketsen van de plannen van Boersma niets te maken hebben met Genee, maar dat het ‘een juridische kwestie’ betreft.

Plotselinge ontknoping

En vandaag was er plotseling de ontknoping van het dossier: er komt geen AZC in Witmarsum. Niet vanwege het dorpsprotest, het AZC was ondanks dat ook wel doorgedrukt, vermoeden bewoners. Maar omdat de eigenaar van een ander pand dat óók nodig is om het AZC in te huisvesten, niet meewerkt. Genee trekt zich terug uit de koop van het klooster, en zie daar, het plan is van de baan. Het protest heeft dus niets uitgehaald, maar het AZC komt er niet en de bewoners zullen desondanks opgelucht ademhalen.

Blijft nog wel staan dat de aanbestedingen waar De Telegraaf de aandacht op vestigde, een schimmig verhaal zijn en blijven. En dat politiek en gemeente de wens van de Witmarsumers, ondanks het feit dat de enquete uitwees dat er geen draagvlak was voor een AZC, compleet had genegeerd als ze de kans hadden gekregen.

UPDATE: Tom Genee reageert emotioneel in een brief waar de Telegraaf de hand op wist te leggen. “De Paus sprak vandaag over de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, een collectief gevoel van diepe schaamte dat wij dit met zijn allen laten gebeuren is denk ik op zijn plaats,” zo zegt hij onder meer.

Beeld: Maarten Brante