Binnenland

Facebook censureert opnieuw Erdogan-satire: ditmaal is TPO slachtoffer

18-04-2016 12:18

Update: ook cartoonist Ruben Oppenheimer lijkt weer te zijn gecensureerd van Facebook. Pikant genoeg gaat het om een spotprent die eerder al door Facebook werd gecensureerd en later, met excuses, werd teruggeplaatst.

Opnieuw blijkt de lange arm van de Turkse president Erdogan, en opnieuw is het Facebook die als eerste en diepste bukt voor de censuur uit Ankara. Nadat Facebook onlangs spotprenten van Erdogan censureerde is er nu een satirisch filmpje waarin Erdogan wordt beschimpt gecensureerd. Het gaat om een fragment uit Studio Powned (Powned/NPO) waarin TPO-redacteur Annabel Nanninga een hekeldicht gericht aan Erdogan voorleest. Het fragment werd door zowel Powned als TPO op de Facebook-pagina gezet en is maandagochtend zonder verdere opgaaf van reden van de TPO-Facebook-pagina verwijderd.

Opvallend genoeg staat het filmpje nog wel gewoon op de pagina van onder anderen Powned zelf en vele andere pagina’s die het fragment hebben gedeeld.

Bert Brussen, de hoofdredacteur van ThePostOnline, is zelfs voor 30 dagen van Facebook geband en kan derhalve zijn account 30 dagen niet gebruiken. Dit omdat Facebook iedereen straft die is betrokken bij de Facebook-page waar het betreffende filmpje staat.

Ook iedereen die het filmpje heeft gedeeld, en dat zijn er nogal wat, is inmiddels berispt en gewaarschuwd door Facebook.

Uiteraard is Facebook niet bereikbaar voor commentaar, zoals Facebook nooit bereikbaar is voor commentaar.