Binnenland

De Stiltecoupé-saga boemelt verder

26-04-2016 11:51

De NS staakt een proef waarbij stiltecoupés met grotere letters worden aangegeven. Reizigers negeren die nog steeds en kakelen vrolijk door, blijkt uit nieuw onderzoek, meldt het AD. De NS vindt nu dat reizigers elkaar maar moeten aanspreken op hun gedrag.

Omdat veel reizigers er in de stiltezones lustig op los bleven kletsen, begon de NS een proef met grotere en duidelijkere aanduidingen. Bij de ene variant staat op iedere hoofdsteun in grote letters ‘Ssst’, bij de andere een pictogram van een persoon die met zijn wijsvinger een stiltegebaar maakt. De hoofdsteunen met de pictogrammen zorgen er wel voor dat de bekendheid van stiltecoupés naar 97 à 98 procent gaat, ten opzicht van 92 procent bij reguliere stiltecoupés, blijkt uit onderzoek van Meet4research in opdracht van NS.

Over het duivelse dilemma van Stiltecoupé’s (lawaaiprimaten versus correctief-gelijkhebbende babyboomers, u MOET kiezen) schreef ik eerder deze sociaalmaatschappelijke duiding. Maar nu zelfs dui-de-lijke vignetten op stoelen geen zier helpen, en de NS wil dat reizigers zelf handhaven, stel ik het volgende voor: zend vanuit iedere stiltecoupé een livestream uit. Liefst met de optie tot een melding per SMS of Whatsapp als het ergens fittie is. Daar wordt niemand stiller van, maar het gaat wel episch vermaak opleveren.

(ANP/TPO)