Financieel afhankelijke vrouwen: ze bestaan nog en vinden het doodnormaal

11-05-2016 15:20

De MeisjesTelegraaf Vrouw lijdt aan zelfoverschatting: 1 op de 3 Nederlandse vrouwen vindt het geen probleem financieel afhankelijk te zijn van hun man, meldt de damesrubriek. Dit op basis van een internetpoll onder hun eigen lezeressen, dus wetenschappelijk is deze stelling ongeveer zo houdbaar als een geopend bakje garnalen in de zon. Vrouwen die Vrouw lezen en de moeite nemen er op een poll te klikken zijn niet ‘De Nederlandse Vrouw,’ maar evengoed is het een alarmerend bericht.

Niet in staat zijn financieel voor jezelf en eventuele kinderen te zorgen, daar zou toch ieder volwassen mens het Spaans benauwd van moeten krijgen? Het is verbijsterend, gezien het huidige aantal echtscheidingen, dat er nog vrouwen bestaan financieel afhankelijk zijn van hun man. Niet dat iedere vrouw per se 40 uur in de week moet werken en in haar eentje een modaal gezinsinkomen binnen moet harken. Je kan best parttimen natuurlijk. Maar mocht het nodig zijn, dan weet je dat je in staat bent je kostje bij elkaar te verdienen.

Verdenking van luiheid

Er zijn nauwelijks mannen die financieel afhankelijk zijn van hun partner, en zijn zij dit wel, dan worden zij er ook veel meer op aangekeken dan vrouwen. Een vreemde ongelijkheid: niet voor jezelf kunnen zorgen zou, ongeacht je sekse, altijd moeten zorgen voor verontruste blikken, impertinente vragen, verwijten dat zulks niet meer van deze tijd is en een milde verdenking van luiheid. Voor vrouwen én voor mannen.

Is dat dan geen privézaak, of je als vrouw wil werken? Nou. Niet echt. Ook in veel thuiszittende vrouwen is geïnvesteerd door de maatschappij in de vorm van een opleiding, bijvoorbeeld. Doodzonde als die niet benut wordt. En keuzevrijheid om niets te doen, prima, maar dan ook na de scheiding geen aanspraak maken op bijstand graag. De partneralimentatie, die zou morgen nog moeten worden afgeschaft: hoe veel mannen zijn jarenlang nauwelijks in staat een nieuw leven op te bouwen na hun scheiding omdat ze hun ex die nooit hoefde te werken, nog onderhouden? En wat te denken van de voorbeeldfunctie voor kinderen, het idee van een thuiszittende moeder is echt niet zo ideaal. Kinderen moeten juist leren dat voor niets alleen de zon op gaat. En dat voor al het andere iets meer moeite is vereist dan klaarzitten met thee en koekjes voor de kinderen.

Stom opendeur-stukje dit, he? Ja. Best wel. Maar kennelijk is het nog nodig om dit soort volstrekt logische waarheden zo af en toe eens te herhalen. Net zo lang tot ‘ik ben financieel afhankelijk van mijn partner’ net zo onlogisch, riskant en bizar klinkt als ‘ik steek altijd over zonder kijken’.