Gemeente Amsterdam voert sociaal experiment uit op studenten

11-05-2016 14:00

Duizend tijdelijke woningen komen er in Amsterdam, en als het aan de gemeente ligt gaan daar studenten en asielzoekers gebroederlijk gemengd wonen. Want dat ‘bevordert de integratie’. Nou is het inderdaad logisch dat alle vluchtelingen apart ophokken tot matige integratie zal leiden, maar of deze gedwongen integratie zo fortuinlijk uitpakt voor studenten, daar lijkt niemand zich druk om te maken.

De duizend woningen maken deel uit van de plannen inzake het Programma Kwetsbare Groepen. Bestudering van dat plan (PDF, hier te downloaden) leert ons dat onder ‘Kwetsbare groepen’ naast statushouders ook probleemgezinnen, zwerfjongeren en mensen met medisch-sociale problemen vallen. Plus mantelzorgers en mensen die nu bijvoorbeeld in een Blijf van m’n Lijf-huis wonen. Ergo: asieleisers, tokkies en gekkies, en een paar slachtoffers, in goed Amsterdams. Het programma heeft tot doel al deze kwetsbaren binnen drie maanden van passende woonruimte te voorzien, daartoe moeten er voor deze groep in de periode 2016-2018 9900 woningen beschikbaar komen. Dit terwijl de wachttijd voor de simpelste woning in een weinig geliefde buurt gemiddeld zo’n tien jaar is voor mensen die ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging.

Onderbuikracisme

Enfin, de duizend tijdelijke woningen, voor studenten en statushouders. Gezinnen en studenten samen huisvesten lijkt niet bijster werkbaar, gezien de uiteenlopende behoeften en slaap- en werktijden van deze groepen. Uit het Plan blijkt dat ook maar 40% van de in Amsterdam te huisvesten vluchtelingen deel uit maakt van een meerpersoonshuishouden. 60 % alleenstaanden dus, en noem ons maar weer onderbuikbrakende totaalracisten maar alleenstaande mannen huisvesten tussen eveneens alleenwonende studeermeisjes die nogal eens des avonds laat thuis plegen te komen in kennelijke staat, het zijn ‘incidenten’ waiting to happen. Onder de statushouders zitten mensen met allerlei psychosociale problemen, zomaar stellen dat samenwonen met studenten zo bevorderend is voor de integratie is wel erg lichtvaardig sociaal experimenteren.

Maar de studenten hebben weinig keus, betaalbare woonruimte is er nauwelijks. En bovendien, juist veel UvA meisjes zijn nogal van de ‘vluchtelingen welkom’- school, wie weet vinden ze het echt supejjjr om een statushoudejjjr als buujrman te hebben want je leejrt echt chill veel van andere cultujren! Maar dan niet piepen als er toch wat heikele cultuurverschilletjes blijken te ontstaan, daar in dat prachtige Maakbaarheidsparadijs van de gemeente. Wij houden onze kinderen liever nog wat langer inwonend dan in een Amsterdams Kwetsbare Groepen-studenten-combo in ieder geval.