Achtergrond

Duizend asielzoekers in Bijlmerbajes, naast toch al onveilig studentencomplex

12-05-2016 12:27

De gemeente Amsterdam gaat in de voormalige Bijlmerbajes, na een verbouwing, circa duizend asielzoekers opvangen. Een ander AZC voor 800 man komt in Nieuw-West. Een derde lokatie is nog niet bekend gemaakt, maar ik durf te speculeren dat Zuid en Centrum niet gaan worden voorzien van grootschalige opvang. Het moet voor de regenten wel leuk wonen blijven, immers.

Een relatief kleine opvang wordt zonder enige vorm van inspraak doorgedrukt in het Oostelijk Havengebied. 150 apothekers uit Aleppo, neurochirurgen uit Nafferije en oncologen uit OnrustiĆ« belanden er in het buurtje. Wat wel weer grappig is: het is een witte bakfietsen- en babyboomer-enclave waar de relatief ‘witte’ vluchtschool voor zwarteschool-ontwijkende ouders uit Oost staat. Een wijk waar men overwegend D66 en PvdA stemde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Mwahaha. Succes met integreren in Winkelcentrum BraziliĆ« en onthoud: klagen is racisme.

Het BijlmerAZCprojectje heeft trouwens nog een geestige implicatie: tegenover de Bijlmerbajes liggen studentenwoningen, waar het met de veiligheid ernstig mis is. Nadat we gisteren al concludeerden dat de gemeente onbekommerd sociaal experimenteert met het mengen van studenten en asieleisers, kunnen we nu dus stellen dat de gemeente Amsterdam willens en wetens duizend man opvangt in een gebied dat nu al als onveilig bekend staat. Het is volstrekt niet duidelijk wie er in een AZC wonen, het zijn mensen die nog in de procedure zitten immers. Maargoed, solidariteit mensen en wir schaffen es!