TPOok!

 
Opinie

Ook premier Rutte selectief verontwaardigd over reacties op Sylvana Simons

Noemt reacties 'walgelijk', zegt geen woord over jarenlange internethaat door allochtonen

Premier Mark Rutte heeft vrijdag de vloer aangeveegd met de “idioten” en “doorgeslagen tokkies” die racistisch reageren op de politieke plannen van tv-presentatrice Sylvana Simons. Hij had geen enkele aandacht voor het feit dat veel allochtonen op social media al jaren onverholen racistisch, anti-Nederlands, seksistisch, dreigend, antisemitisch en/of radicaal zijn in hun uitlatingen. Ook de niet aflatende baggerstroom jegens diverse andere prominente opiniemakers en mediafiguren liet hij onbesproken.

Wel springt de premier gretig op de anti-racisme bandwagon. Die uitlatingen over Simons zijn “ronduit walgelijk”, aldus de minister-president . Hij heeft zich er “buitengewoon aan gestoord.” Dergelijke teksten staan volgens hem debat en dialoog in de weg.

Zulk “achterlijk gedrag” is volgens hem echter niet te bestrijden met meer wetgeving. Zo moeten we volgens Rutte niet reageren “omdat een paar idioten een uitzwaaidag organiseren”. Op internet worden mensen opgeroepen om Simons op 6 december uit te zwaaien, de dag waarop Sinterklaas en zijn pieten weer naar huis gaan. Simons nam duidelijk stelling in de discussie over Zwarte Piet.

Rutte wil absoluut niet in gesprek met de “gladiolen” die racistische opmerkingen maken over Simons. Dat vindt hij te veel eer voor deze groep, die hij als een minderheid beschouwt. Mensen moeten zich zelf meer rekenschap geven van wat ze zeggen en een beetje innerlijke beschaving aan de dag leggen, aldus de minister-president. “Hier hebben we met zijn allen een taak.”

De premier liet doorschemeren bedenkingen te hebben bij de keuze voor DENK van Simons, maar op zich vindt hij het een heugelijke zaak als mensen zich melden voor de publieke taak. Ook wees hij erop dat het niet alleen kommer en kwel is voor migranten en hun nakomelingen. Zo is iemand van Marokkaanse afkomst immers voorzitter van de Tweede Kamer geworden, aldus Rutte.

(ANP/TPO)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.