TPOok!

 
Binnenland

Vijf verdachten azc-rellen Geldermalsen voor rechter wegens ‘verstoren democratisch proces’

Weinig gebruikt wetsartikel voor verdachten

Tags: ,

Bij de rellen rond een raadsvergadering in Geldermalsen, eind vorig jaar, werden 44 mensen aangehouden. Daarvan komen er 32 voor de rechter. Vanwege het verstoren van de raadsvergadering wordt vijf van de mannen die vandaag terecht staan het weinig gebruikte “verstoring van de democratische orde” ten laste gelegd. De NOS en nrc.next melden dat vandaag. De rellen ontstonden destijds bij protest tegen een voorgenomen azc.

Maximaal negen jaar

Het genoemde wetsartikel wordt bijna nooit wordt gebruikt. Op het artikel, “verstoring van de democratische orde”, staat maximaal negen jaar celstraf of 82.000 euro boete.

De rellen braken uit toen de gemeenteraad van Geldermalsen vergaderde over de mogelijke komst van asielzoekers. De vergadering moest vanwege de hevige ongeregeldheden vervolgens voortijdig worden afgebroken. Na de rellen blies de burgemeester de komst van een azc voorlopig af.

De politie kondigde bij de opsporing van verdachten aan dat ze herkenbare foto’s van tien man zouden publiceren, als die zich niet vrijwillig zouden melden.

(TPO/ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.