TPOok!

 
Binnenland

‘Gezondheidsklachten’ door zendmast Utrecht: GroenLinks, PvdA, CU en PvdD trappen er in

Politiek holt achter hype aan, niet gehinderd door enige kennis

We hebben er weer een paar: verontruste burgers die beweren dat zij ‘ziek’ worden van een zendmast. De ‘klachten’ bestaan uit vage ongemakken die iedereen weleens heeft: hoofdpijn, stress, slapeloosheid en pieptonen in hun oren. De boosdoener zou een zendmast op het dak van de Antoniuskerk zijn. GroenLinks, PvdA, CU en PvdD hebben raadsvragen gesteld over de kwestie, klaarblijkelijk zonder zich eerst te verdiepen in de houdbaarheid van de beweringen van de burgers.

Het is namelijk al lang bekend dat deze straling niet zorgt voor ziekte. U kunt hier op de site van stichting Skepsis een zeer uitgebreid artikel lezen over de onzinnigheid van de (on)gezondheidsclaims. Jan Willem Nienhuys, secretaris van Skepsis, voegt daar desgevraagd op persoonlijke titel aan toe: “het valt me op dat in de berichtgeving niets staat over
1. sinds wanneer staat die zendmast daar?
2. sinds wanneer is die in gebruik genomen?
3. sinds wanneer zijn de klachten begonnen?

Wat betreft 2, er zijn veel gevallen bekend van zendmasten die alvast gebouwd werden in afwachting van verlening van een zendvergunning, die al lang voor ingebruikname klachten opleverden.”

Zoals de heer Nienhuys al eerder uitlegde, en met engelengeduld blijft uitleggen: elektromagnetische straling doet ons niets. Wat ons zorgen baart: paniekverhalen als deze serieus nemen en verspreiden verergeren de zaak alleen maar. Politici die, tegen een stortvloed aan reeds verricht onderzoek in, gemeenschapsgeld willen verpissen aan nóg meer onderzoek, moeten eens ophouden met ireeële angsten voeden.

Nienhuys: “Mensen zijn helemaal niet zo gevoelig voor telefoongolven als de actievoerders beweren. Dat is maar goed ook, want anders lag zowat de hele mensheid nu op apegapen. Mensen zijn echter wel extreem gevoelig voor angstaanjagende geruchten, speciaal als ze die van meerdere zijden horen. Dat politieke partijen aan het verspreiden van ziekmakende geruchten meedoen is niet zo mooi van ze.”

Drijvende kracht achter de klagende burgers is anti-straling-activiste Mirjam Bout, die zelfs beweert dat autosleutels van bewoners niet meer werken door de straling.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.