TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Huis voor Klokkenluiders: advies en steun bij het melden van misstanden

Adviespunt moet mensen motiveren misstanden aan te kaarten

Klokkenluiders hoeven er niet meer alleen voor te staan als ze een werkgerelateerde misstand binnen een bedrijf of overheidsorganisatie aan de kaak willen stellen. Werknemers kunnen vanaf maandag voor vertrouwelijk advies, vragen en steun terecht bij het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht.

Klokkenluiders belanden vaak in een lastige situatie. “Ze lopen vaak tegen muren op. Hierdoor wordt het vertrouwen bij een klokkenluider steeds kleiner. Ze durven geen externe hulp in te schakelen. We willen proberen te voorkomen dat mensen vastlopen en te lang met problemen doorlopen. In die gevallen komen ze vaak in een arbeidsconflict terecht. Ze kunnen nu al in vroeg stadium bij ons terecht voor advies”, aldus woordvoerder Arjen Wilbers.

Bij het huis kunnen klokkenluiders inzicht krijgen in welke stappen ze moeten nemen of ze kunnen hulp krijgen bij schrijven van een brief. Binnen het huis is er ook expertise aanwezig voor klokkenluiders die psychisch vastlopen. “Veel mensen gaan hieronder gebukt. Medewerkers bij het huis zijn erop getraind om die signalen op te pikken en ook op dit vlak te adviseren.”

Het Huis is een onderdeel van een wetsvoorstel van Ronald van Raak (SP), die eerder op ThePostOnline schreef ‘geen huilende klokkenluiders‘ meer in zijn werkkamer te willen. Ook is er kritiek op de nieuwe Klokkenluiderwet: het zou de juridische positie van klokkenluiders niet verbeteren.

(ANP/TPO)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.