Achtergrond

In Het Vizier: in welke veiligheidsregio woont u?

10-07-2016 16:20

201650411 kaart landmachtregios en 3x hoofdkwartier RGB.indd
Deze In Het Vizier werd geschreven achter een bureau in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Een van de 25 veiligheidsregio’s waar Nederland in opgedeeld is. Regio’s waarin hulpdiensten op een gecoördineerde manier uitrukken bij rampenbestrijding. Daarbij kunnen ze worden bijgestaan door de landmacht, dat haar drie brigades sinds 2014 verdeeld over vier vakken kan inzetten. Per 1 juli 2016 is deze indeling (zie titelfoto) gewijzigd om de werklast beter te verdelen.

Amsterdam-Amstelland ligt in een van de twee vakken (West en Midden) waar 11 Luchtmobiele Brigade de veiligheidsregio’s te hulp schiet bij serieuze ellende. Daarbij steekt hun aanvullende 20 Natresbataljon (900 man) mogelijk als het eerste de handen uit de mouwen. De twee andere overgebleven Nationale Reserve bataljons, 10 en 30, zijn respectievelijk toegevoegd aan de 13e Lichte Brigade (vak Zuid) en de 43e Gemechaniseerde Brigade (vak Noord).

Defensie meldt dat de landmacht voor crisis&rampbestrijding binnen (maximaal) 48 uur ruim 4000 man kan inzetten. Ruwweg een zesde van de totale landmacht-personeelssterkte na mobilisatie. Wat Defensie voor de rest van de landmacht in gedachte heeft bij grote calamiteiten wordt niet vermeld. Ongeacht hoe optimaal Defensie bij rampen kan ondersteunen, er vinden regelmatig oefeningen plaats in de veiligheidsregio’s (zie video’s). Inclusief oefeningen met militaire bijstand.

Screenshot voorpagina veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland
screenregioamsterdam

 

Opvallend bij bestudering van de veiligheidsregio’s is dat elke regio een eigen website-ontwerp heeft. Waar relevante informatie zoals ‘wat te doen bij-‘ of ‘hoe voorbereid zijn op-‘ niet even snel vindbaar is. De websites zijn ook niet even ‘actueel’. Het laatste direct zichtbare nieuws op de site van de regio Amsterdam-Amstelland stamt van januari 2015. Ter illustratieve vergelijking, de regio Drenthe plaatste afgelopen 13 juni een artikel over een nieuw bluswatersysteem. Met watertanks in plaats van brandkranen.

Screenshot voorpagina veilgheidsregio Drenthe
screenregiodrenthe
Over watertanks gesproken. Gezien onze natte geschiedenis kan het voor iedereen handig zijn om te kijken op een van de websites waar de veiligheidsregio’s naar linken. Toets uw postcode in bij www.overstroomik.nl en u ziet hoe hoog het water kan komen.

Ter verdere leerzame kliks. Bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een kaart met de veiligheidsregio’s inclusief links naar de betreffende websites. Waar helaas (nog) geen informatie is te vinden over militaire bijstand bij straatterreur. Onderhand lokaal een rampzalige calamiteit.

 

Rampenoefening in Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid 2016

Samenwerking met België

Interregionale oefening