Buitenland

Haagse Laura Hansen ontsnapt uit ISIS-gebied

12-07-2016 23:21

Een Nederlandse vrouw is volgens de zender Kurdistan24 ontsnapt uit ISIS-gebied en heeft zich dinsdag overgegeven aan Koerdische strijders. De zender plaatste dinsdag een interview op zijn website, waarin de vrouw verslag doet van haar belevenissen bij Islamitische Staat en haar vlucht naar Koerdisch gebied.

Zij zou vorig jaar september door haar man zijn meegevoerd naar ISIS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, was haar door haar man bij vertrek uit Nederland verteld. Het zou gaan om Laura Angela Hansen, in 1995 geboren in Den Haag. Ze zou met hulp van haar vader samen met haar twee zoons Iman (4) en Abdullah (1) uit ISIS-gebied hebben kunnen vluchten. Haar kinderen zouden gewond zijn geraakt bij een bombardement in de buitenwijken van de stad Mosul. Ze zijn inmiddels onder medische behandeling gesteld.

‘Ik leefde in een hel’

De vrouw zegt tegen Kurdistan24 te zijn gevlucht omdat het leven in het kalifaat in de steden Raqqa and Mosul ‘afschuwelijk’ was. “Ik probeerde doorlopend te vluchten uit de hel waarin ik leefde”, zegt ze in het interview. In haar woning werd ze bewaakt door gewapende mannen.

Palestijnse echtgenoot dwong haar mee te gaan naar Syrië

Ze bekeerde zich naar eigen zeggen op haar zeventiende jaar tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Haar man zou in Nederland vaak ruzie hebben gehad met de buren. Het echtpaar moest gedwongen verhuizen en de politie stond regelmatig op de stoep wegens huiselijk geweld. Toch zou ze niet van hem hebben willen scheiden vanwege de zwangerschap van een van haar kinderen.

Uiteindelijk zou hij haar hebben gedwongen mee te gaan naar Syrië. “Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de identiteit van de vrouw niet bevestigen. Wel zegt het ministerie dat de ambassade een hulpvraag heeft ontvangen van een Nederlandse vrouw in Irak.

ANP