Buitenland

Baas Franse veiligheidsdiensten: burgeroorlog tussen extreem rechts en moslims

13-07-2016 14:03

Patrick Calvar, de leider van de Franse veiligheidsdienst Direction générale de la sécurité intérieure (DGSI), heeft op 24 mei verklaringen afgelegd over de veiligheidstoestand in Frankrijk, verslagen daarvan zijn nu openbaar gemaakt. Hij voorziet onder andere een nieuwe werkwijze van ISIS in Europa: in plaats van zelfmoordaanslagen, zal de terreurgroep mensen willen sparen en overgaan op bomaanslagen, gepleegd door ‘experts’ met voldoende middelen en logistiek tot hun beschikking.

Calvar noemt met name lieden die hebben getraind en gestreden in Syrië of Irak als potentiële daders, er zouden circa 400 a 500 van zulke ‘strijders‘ in Frankrijk zijn op dit moment. Ook voorziet hij op korte termijn een burgeroorlog in Europa tussen moslims en extreemrechts, de vlam zou volgens hem al na ‘één of twee aanslagen’ in de pan kunnen slaan.

Europa is in groot gevaar. Het extremisme neemt overal toe. Ik ben zeer verontrust over de radicalisering in de samenleving en de grondbeweging die op gang komt. We zullen snel middelen moeten vrijmaken om ons met andere extremistische groepen bezig te houden want de confrontatie met extreem-rechts wordt onvermijdelijk. Nog een of twee aanslagen en het is zo ver. We moeten dus anticiperen en groeperingen blokkeren die er op uit zijn, op een bepaald moment, confrontaties tussen de verschillende gemeenschappen uit te lokken.