Buitenland

‘Marteling in Bataclan’ steunt op weinig getuigenverklaringen

16-07-2016 10:58

Na de ISIS-aanslag in Dhaka, Bangladesh, kwam vrij snel nieuws naar buiten dat de buitenlandse slachtoffers gemarteld zouden zijn. Nu er een rapport over de aanslag op het Bataclan in Parijs is verschenen, doet het nieuws de ronde dat de daders daar ook gruwelijk gemarteld zouden hebben. Zoals The Daily Mail aantekent lijkt dat op basis van de verklaringen van de openbaar aanklager echter onwaarschijnlijk. Zo verklaart men geen messen aangetroffen te hebben. Waar in Dhaka mede-gijzelaars én autoriteiten naderhand de martelingen bevestigden, waren er in Parijs tot dusver nog niet zulke signalen.

‘Afgesneden testikels’

Het onderzoeksrapport verhaalt over de verklaring van een vader van een van de slachtoffers. De dienstdoende medewerker in het mortuarium zou hem hebben uitgelegd dat zijn zoon te erg verminkt was om geheel te tonen, een van zijn ogen zou zijn uitgesneden.

Daarnaast zouden slachtoffers genitaal verminkt zijn door de daders. De testikels van de zoon zouden zijn afgesneden en in zijn mond gestopt, daarnaast werden ook de darmen uitgerukt. Zo stelt althans de vader, die zich op het mortuarium baseert.

Het hoofd van de politie in Parijs zegt bekend te zijn met deze verklaringen, maar zegt ook dat er in het gebouw geen messen zijn aangetroffen. Over het afsnijden van de geslachtsdelen zegt hij dat daar bij de politie helemaal geen informatie over bekend is.

Martelingen in Bataclan

Een agent, in de verslagen meneer ‘TP’ genoemd, legt ook een verklaring af. “Hoe hoorde u van de barbarij?”, werd hem gevraagd, “.. onthoofdingen, verwijderen van organen…”. De politieman verklaart zelf niets gezien te hebben, maar dat hij een kotsende onderzoeker aantrof, “ik kende deze collega niet, maar hij vertelde mij dit spontaan”.

“Dat was dan op de tweede verdieping?”, wordt ‘TP’ gevraagd. “Ik denk het, op de begane grond waren alleen mensen die getroffen waren door kogels”.

De verklaringen van deze politieman, een korporaal bij de politie, lijken het sterkste maar ook hij heeft de gemartelde lichamen dus niet zelf waargenomen. Hij zegt verder dat er volgens hem verschillende lichamen niet aan nabestaanden getoond konden worden vanwege de gruwelijkheden. Vrouwen zouden in hun geslacht gestoken zijn. Alle verminkingen vonden plaats op de tweede verdieping van het Bataclan, waar een van de -toen nog- overlevende daders zich bij de inval schuil gehouden had. ‘TP’ verklaart wel dat dit zijn persoonlijke inschatting over het gebeurde bij de aanslag is.

De factcheckers bij Snopes.com ontleden het verhaal en de herkomst van de geruchten, en komen ook tot de conclusie dat er waarschijnlijk niet gemarteld is in Bataclan.