Opinie

Realitycheck 2: Gifstof in Zeeuwse mosselen en oesters echt ongevaarlijk

23-07-2016 11:38

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sloot op 25 juni van dit jaar het noordelijke en oostelijke deel van de Oosterschelde af, omdat daar de gifstof tetrodotoxine (TTX) in Zeeuwse mosselen en oesters aangetroffen was. Op mij kwam deze maatregel over als buitensporig. Lees daarvoor mijn eerdere artikel op ThePostOnline, ‘Hoe giftig zijn onze mosselen?‘.

Natuurlijk is TTX een erg giftige stof. Maar het gaat erom hoevéél ervan in onze mosselen zit. Ik zou niet in een hoogspanningsmast klimmen, maar aan een batterij likken lijkt me geen probleem. Die ordes van grootte hebben we het over. Sterker nog, als je gewoon een paar appels met klokhuis eet, zijn die al drie keer zo giftig als een bak “gifmossels” volgens de NVWA gifnorm.

Down The Rabbit Hole

Ik wilde het bij mijn artikel stukje laten, maar de hele toestand bleef me dwars zitten. Daarom besloot ik om de zaak eens grondig uit te gaan zoeken. Dat was het begin van een Down The Rabbit Hole avontuur dat ik niet licht meer zal vergeten. In de afgelopen weken heb ik, met hulp van experts uit Nederland, Brussel, Canada, Australië en Japan, intensief onderzoek gedaan naar de oorsprong en het effect van tetrodotoxine in Nederland.

Mijn door de EU en buitenlandse experts bevestigde conclusie, is dat de gifstof op dit moment in Nederland volkomen ongevaarlijk is, en dat in de komende decennia waarschijnlijk ook blijft.

Lees ook

Ik bied, in tegenstelling tot mijn eerdere stukken op ThePostOnline, mijn volledige onderzoeksdossier, inclusief de opinie van buitenlandse experts, aan vanachter de paywall van Blendle.

mosselen des doods

Deze persiflage op het schelpdiergif-doodskoppenkaartje van EenVandaag is gemaakt door een vriend van mij. De spotprent is een gericht commentaar op het functioneren van EenVandaag, niet op het functioneren van de NVWA, het RIKILT of enige andere in mijn artikel genoemde instantie.