Binnenland

Uit ISIS-gebied ontsnapte Haagse Laura Hansen aangehouden op Schiphol

01-08-2016 23:58

De 20-jarige Laura Hansen uit Den Haag die eerder deze maand met haar kinderen uit ISIS-gebied in Syrië vluchtte, is maandagavond teruggekomen in Nederland. Ze is volgens het Openbaar Ministerie geland op Schiphol. Ze is daar direct aangehouden, omdat ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak van 1 september vorig jaar tot en met 12 juli dit jaar.

De twee kinderen zijn maandagavond ondergebracht in een pleeggezin. Tegen de vrouw loopt een strafrechtelijk onderzoek. Zij zal worden verhoord. De uitkomsten van dat onderzoek bepalen welke vervolgbeslissingen worden genomen. De jonge vrouw is omstreeks 19 september 2015 samen met haar nu 27-jarige partner en hun twee minderjarige kinderen uitgereisd naar Syrië en/of Irak, aldus het OM.

Vorige maand verscheen een interview met haar op de website van de zender Kurdistan24. Daarin vertelde ze dat ze met haar twee zoons van een en vier jaar was ontsnapt uit gebied dat onder controle van IS staat. Haar man zou haar vorig jaar naar IS-gebied hebben meegevoerd.

De vrouw bekeerde zich naar eigen zeggen op haar zeventiende tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Uiteindelijk zou hij haar hebben gedwongen mee te gaan naar Syrië.

ANP