TPOok!

 
Binnenland

Policorwatch: Nederlandhaatgroep wil Utrechtse ‘koloniale’ straatnamen wijzigen

Anonieme 'actiegroep' bestaat uit een Twitteraccount en een Facebookpagina

Een marginaal jankgroepje met de naam De Grauwe Eeuw eiste dat de gemeente Utrecht straatnamen aanpast die in hun ogen racistisch en kwetsend zijn.

De Grauwe Eeuw is een Twitteraccount en een Facebookpagina die zich tot doel stellen één van de productiefste, succesvolste, kunstzinnigste, wetenschappelijk ongeëvenaarde en allround glorieuze perioden in onze geschiedenis te besmeuren: de Hollandse Gouden Eeuw. Zij bieden een ‘tegenantwoord op de verheerlijking van de gouden eeuw’ en een straatnaam als Jan Pieterszoon Coen, dat mag dus helemaal niet van de lafjes anonieme actievoerders. De ‘stichting’ (nergens is een registratie als stichting te vinden met deze naam) stuurde een mail naar de gemeente Utrecht over straatnamen in de wijk Lombok.

De Jan Pietserszoon (sic.) Coenstraat is vernoemd naar een massamoordenaar welke de gehele bevolking van de Molukse Banda eilanden heeft uitgeroeid ten gunste van handelsbelangen.

JPC was geen lieverdje nee, maar juist bij jengelaars om historisch besef ontbreekt meestal ieder historisch perspectief. Dingen gingen toen anders. Nederlanders maakten zich destijds schuldig aan vreselijke vergrijpen ja maar dat zagen we toen niet zo, en bovendien hebben de Nederlanders van nu daar geen schuld aan. De klagers hebben toch ook een mail gestuurd aan de gemeente en geen bode met rol perkament? Nou dan. O tempora, o mores.

Anyway, de Gemeente Utrecht reageerde heel passend en gaat de Lombokse straten en pleinen niet omdopen in Sylvanasteeg, Quinsyplein, Wegmetonsweg en Herstelbetalingstraat.

Wij zien geen reden tot wijziging van de genoemde straatnamen en gaan ook niet in gesprek met deze actiegroep.

Aldus woordvoerder Matthijs Keuning. Waarvan akte.

Update

Oh jee…nu komen er ‘acties tegen koloniale verheerlijking’, volgens een Facebookpost van de ‘actiegroep’.

Ons antwoord op de afwijzing van ons verzoek.
Geachte leden van commissie straatnaamgeving Utrecht,
uw mail is wederom een stuitend voorbeeld van racisme en kapitalisme. U geeft als voorbeeld dat ‘geld’ en ‘draagvlak’ een reden zijn om dit niet te doen, allemaal geen redenen om de moordenaars en onderdrukkers van onze voorouders te vereren maar puur een racistisch en kapitalistisch motief. In een maatschappij vol racisme als Nederland die bijvoorbeeld niet eens een racistische uiting als Zwarte Piet als zodanig herkent vraagt u om ‘draagvlak’, dat u zelf niet eens begrijpt hoe absurd die drogreden is. Wij zien ons door uw antwoord gedwongen om over te gaan tot acties tegen uw commissie en tegen de koloniale verheerlijking in deze stad.
Met vriendelijke groeten,
Actiegroep De Grauwe Eeuw

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.