Binnenland

Minister Van der Steur maakt zich zorgen over privacy Whatsapp

06-09-2016 17:05

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is bezorgd over de wijzigingen in de privacyvoorwaarden van WhatsApp. De berichtenservice gaat informatie van gebruikers delen met Facebook, eigenaar van Whatsapp.

Van der Steur reageerde dinsdag op kritische vragen van VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden, die pleit voor duidelijke gebruiksvoorwaarden. De vrees is dat veel gebruikers klakkeloos akkoord gaan met de uitwisseling van gegevens.

Van der Steur wijst er wel op dat mensen zelf ook een verantwoordelijkheid hebben om de voorwaarden goed te lezen. Hij vindt dat gebruikers goed geïnformeerd moeten worden en altijd op hun keuze terug moeten kunnen komen. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onderneemt vooralsnog geen actie. De Britse privacytoezichthouder zal de ontwikkelingen in de gaten houden.

De aankondiging dat WhatsApp gegevens gaat delen met Facebook heeft veel stof doen opwaaien. Bij de overname van WhatsApp door Facebook, twee jaar geleden, bezwoeren beide bedrijven nog dat dit niét zou gebeuren.

WhatsApp presenteert de koerswijziging als een voordeel. Door telefoonnummers aan Facebook te koppelen, zegt het bedrijf bijvoorbeeld beter passende advertenties op Facebook te kunnen plaatsen en ,,betere suggesties voor vriendschappen te kunnen doen”.

(ANP)