TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Artsen voeren proefproces tegen ministerie om duidelijkheid rond abortuspil

Volgens Inspectie is voorschrijven strafbaar, volgens minister niet

Een groep medici, bestaande uit huisartsen, seksuologen en een abortusarts, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gedagvaard vanwege onduidelijkheid over de verstrekking van de abortuspil. Dat schrijft het tijdschrift Medisch Contact woensdag. De medici zijn het oneens met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die zegt dat het voor huisartsen verboden is om een abortuspil voor te schrijven als overtijdbehandeling.

De artsen hebben de procedure samen met vrouwenrechtenorganisaties aangespannen. Ze eisen dat minister Edith Schippers van VWS officieel de uitspraak van de IGZ corrigeert.

In theorie is het sinds mei 2015 mogelijk om via de huisarts een abortuspil te krijgen. Ook Schippers heeft aangegeven hier voorstander van te zijn, maar huisartsen werken niet mee, omdat de IGZ heeft laten weten dat ze daarmee een strafbaar feit zouden plegen. Ook apothekers weigeren om die reden hun medewerking.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.