Buitenland

Italiaans stadje klaagt Charlie Hebdo aan wegens ‘laster’

12-09-2016 16:56

Het Midden-Italiaanse stadje Amatrice dient een klacht wegens laster in tegen Charlie Hebdo. Het Franse satirische tijdschrift publiceerde onlangs een spotprent waarop slachtoffers van de recente aardbeving waren afgebeeld als pastagerechten: een man met bebloede zwachtels als “penne in tomatensaus”, een vrouw met een opgezwollen gezicht vol schrammen als “penne au gratin” en een ingestort pand waar armen en benen uitsteken als “lasagne”.

Toen Italianen daar boos op reageerden, kwam Charlie met een tweede cartoon, van iemand half onder het puin die zegt: “Italianen, het is niet Charlie Hebdo die jullie huizen heeft gebouwd, het is de maffia!”

“Een macabere, gevoelloze en absurde belediging van de slachtoffers”, noemde het gemeentebestuur de cartoons. Bij de openbaar aanklager werd een klacht ingediend wegens laster. De tekeningen zijn weliswaar in Frankrijk gepubliceerd, maar ook in ItaliĆ« verspreid en gedeeld.

Charlie Hebdo wilde niet reageren.

In 2015 doodden islamistische extremisten twaalf mensen bij een aanslag op de redactie van het blad in Parijs, uit wraak voor het publiceren van spotprenten van de profeet Mohammed.

Vlak daarna was iedereen, vooral op social media, ‘#jesuischarlie’. Nog eens vlak daarna was iedereen het alweer vergeten en gingen de #jesuischarlie-roepers toch maar weer deugen door te zeggen dat ‘ze er ook wel een beetje om hebben gevraagd’ en dat je ‘wel mag tekenen wat je wilt maar het hoeft niet’.

Uiteindelijk bleken de Twitter- en Facebook-avatars in de kleuren van de blauwe vlag gewoon weer van pas te komen tijdens het massale rouwen na de aanslagen in Bataclan, om vervolgens even massaal The Eagles of Death Metal te weren van Franse festivals.

Weer vlak daarna maakte Charlie Hebdo een kwetsende cartoon over aangespoelde vluchtelingen en toen was ineens helemaal niemand meer #jesuischarlie maar begreep ineens iedereen waarom Charlie Hebdo het ‘ook over zichzelf afroept’.

Kwetsende satire is namelijk leuk, want vrijheid, maar natuurlijk niet als het over jezelf gaat.

En zeg nou zelf: wat stelt het afslachten van 12 redactieleden midden in het ‘veilige’ Parijs, in het ‘vreedzame’ Europa, nou helemaal voor als blijkt dat je zelf gekwetst bent door een cartoon?

Anp/TPO

 

De kwetsende ‘lasterlijke’ cartoon in kwestie:

charlie hebdo