TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

EU-hof: ‘Westelijke Sahara is geen deel van Marokko’

Westelijke Sahara, het Palestina van Marokko

Advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europese Hof van Justitie vindt dat de Westelijke Sahara geen deel van Marokko is en dus niet valt onder verdragen tussen de EU en Rabat. Dit blijkt uit een woensdag verspreide ‘opinie’ van Wathelet.

De mening van de advocaat-generaal is belangrijk, omdat het hof die in de meeste rechtszaken volgt. Dat zou een bom leggen onder een Europees handelsakkoord met Marokko over landbouw- en visserijproducten.

De Europese raad van betrokken ministers is bij het EU-hof in Luxemburg in beroep gegaan, nadat de EU-rechters in december het vrijhandelsakkoord met Marokko uit 2012 ongeldig hadden verklaard.

De reden was dat het akkoord helemaal niet rept over de bezetting door Marokko van de Westelijke Sahara, waar ook producten voor de EU vandaan komen. De Europese ministers hoopten het akkoord te redden door in beroep te gaan, maar als het aan Wathelet ligt, lukt dat niet.

De voormalige Spaanse Westelijke Sahara werd in 1975 ingelijfd door Marokko. Rabat claimt het als Marokkaans grondgebied, maar dat wordt internationaal niet erkend.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.