Buitenland

‘Zelfgemaakte bommen’ verwonden zeker 29 mensen in New York

18-09-2016 08:42

In de wijk Chelsea op Manhattan in New York is zaterdagnacht een grote explosie geweest bij wat een ‘bewuste aanval’ wordt genoemd. Daarbij zijn zeker 29 mensen gewond geraakt. Zelfgemaakte bommen worden genoemd als de oorzaak van de explosie. De explosieven zouden zijn afgegaan in een vuilcontainer.

Update 9:29 Bij de snelkookpan die later werd aangetroffen is ook een stuk beschreven stuk papier gevonden. Burgemeester De Blasio spreekt van boze opzet, maar wil nog niet spreken van een terreuraanslag. De politie heeft de plek des onheils aangemerkt als een gewoon plaats delict. Volgens een bron bij de autoriteiten is er wel een terrorismeteam op de zaak gezet.

Politie onderzoekt twee explosieven

In een gezamenlijke persconferentie van de brandweer en politie zei burgemeester Bill de Blasio dat New York is opgeschrikt door een serieuze aanval. “De eerste onderzoeken wijzen op een bewuste aanval”, zo zei hij, maar hij vervolgde door te zeggen dat er “geen bewijs is dat het gaat om een terroristische actie”.

De politie doet onderzoek en heeft enkele straten afgesloten. De explosie vond plaats bij een blindencentrum tussen 6th en 7th Avenue op 23rd Street, een grote winkelstraat in de hippe wijk Chelsea. De politie van New York meldt dat ze twee explosieven hebben gevonden en deze verder onderzoeken.

De politie bevestigde dat er zeker 29 mensen gewond zijn geraakt, niemand is in levensgevaar.

Inmiddels ook snelkookpan aangetroffen

Vlakbij de plaats in New York waar de ontploffing zich voordeed, heeft de politie een snelkookpan gevonden. De pan was met draadjes verbonden aan een mobiele telefoon, bericht CNN op gezag van bronnen bij de politie.

De werkwijze van de dader of daders doet denken aan die van de aanslagen in Boston in 2013. Zij gebruikten een snelkookpan om een spijkerbom te maken.

Op zaterdag ontplofte eerder ook al een staafbom in een prullenbak. Deze stond langs de route van een sponsorloop voor een organisatie die gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen ondersteunt. Daarbij vielen geen gewonden. Volgens de autoriteiten houden deze twee explosies geen verband met elkaar.

New York

(TPO/ANP)