Buitenland

VIDEO – Rellen, gevechten en brand in vluchtelingenkamp Lesbos

19-09-2016 21:00

Bij gevechten tussen migranten in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos zijn maandag tientallen gewonden gevallen. Er is bovendien veel schade aan tenten aangericht, zodat kampbewoners nu buiten het kamp bivakkeren, melden Griekse media en een ooggetuige.

De vlam sloeg in de pan toen Afghaanse migranten probeerden te beletten dat voedsel het kamp zou worden binnengebracht, liet een kampbewoner uit West-Afrika weten. Zij zijn het wachten in Moria beu en hopen met een collectieve hongerstaking een overtocht naar het Griekse vasteland en vervolgens toegang tot West-Europa af te dwingen. Maar vooral Syrische gezinnen in het kamp wilden de maaltijden wel degelijk aannemen en raakten slaags met de Afghanen.

Daarop vlogen stenen over en weer en sloegen kampbewoners op elkaar in met alles wat ze pakken konden. Tientallen tenten gingen in vlammen op. De oproerpolitie probeerde tussenbeide te komen, maar werd ook mikpunt omdat zij volgens Syrische en Afrikaanse migranten de Afghanen in bescherming nam.

Veel bewoners van de zogeheten hotspot, waar migranten asiel kunnen aanvragen en vervolgens naar het vasteland mogen doorreizen dan wel worden uitgewezen, stonden al onder grote spanning. Het gerucht gaat voortdurend dat ze worden teruggestuurd naar Turkije, zei een West-Afrikaanse dertiger, die zijn naam niet genoemd wil zien. Etnische spanningen en meningsverschillen over de beste aanpak om een verblijfsvergunning te verkrijgen, ontaarden onder die druk al gauw in opstootjes.

Video

Beelden van de brand.

Griekse burgers en enkele aanhangers van het extreemrechtse Gouden Dageraad eisen vertrek van de vluchtelingen:

Meer Griekse Wutburger:

Brand in het kamp:

Amokmakende asieleisers:

Brand in het kamp:

Griekse agent probeert met immigranten te overleggen: