Doneer aan TPO
 

80 procent politieagenten in Zweden denkt er over ander werk te zoeken

'De politie is in crisis, we verliezen de strijd tegen criminaliteit, dit gaat in een ramp eindigen'

Door: , 17:44, 22 september 2016

'De politie is in crisis, we verliezen de strijd tegen criminaliteit, dit gaat in een ramp eindigen'

Politieagenten in Zweden luiden de noodklok omdat ze vinden dat er sprake is van een crisis binnen de politie. Maarliefst tachtig procent van de agenten overweegt te stoppen met het werk omdat ze het geweld en de druk niet meer aankunnen, het aantal moorden stijgt gigantisch en het tekort aan agenten wordt steeds groter, meldt het Noorse NRK (een Noorse staatsomroep) op basis van gesprekken met Zweedse agenten. Maar verantwoordelijke Zweedse politici weigeren te spreken over ‘een crisis’ en vinden het ‘veel te ver gaan om te spreken van een crisis’.

NRK sprak onder anderen met klokkenluider sergeant Peter Larsson: “We hebben geen tijd om criminaliteit te onderzoeken, we hebben geen tijd om naar meldingen te rijden, agenten krijgen een maandsalaris van 25.000 kronen (ongeveer 2600 euro) en na zes jaar is dat opgelopen tot slechts 28.000 kronen (ongeveer 2900 euro). Als er nu niet wordt ingegrepen gaat dit in een ramp eindigen. We zijn de strijd tegen de criminaliteit aan het verliezen. We hebben veel meer mensen nodig. Politici hebben het politie-apparaat onlangs gereorganiseerd waardoor we er meer mensen bij zouden krijgen, maar het omgekeerde was het resultaat.”

Handgranaataanslag op 8-jarige

De zware criminaliteit, georganiseerde misdaadbendes en het geweld nemen enorm toe, in vooral buitenwijken van steden. In 2015 werden 26 procent meer moorden gepleegd dan in het jaar ervoor, in 2016 zijn tot nu toe al 107 mensen vermoord, dat is nu al meer dan in heel 2015. Ook het percentage opgeloste misdaden in 2015 is ontluisterend laag: slechts 14 procent van de misdaden werd in dat jaar opgelost. Dieptepunt van het geweld was een granaataanslag te Göteborg in augustus van dit jaar waarbij een 8-jarige jongen om het leven kwam.

Veel Zweedse burgers durven uit angst voor represailles door bendes geen aangifte meer te doen of ze geloven er niet meer in dat aangifte doen nog zin heeft. Dit maakt het werk voor de politie steeds moeilijker. Als de politie al ergens snel ter plaatse komt is er niemand die een getuigenverklaring wil geven. Dit betekent ook dat de criminaliteit in Zweedse steden veel veel erger is dan in de statistieken staat vermeld, omdat er nauwelijks aangifte wordt gedaan.

Geweld tegen politie

Naast het magere salaris en de hoge werkdruk is ook het aanhoudende geweld tegen politieagenten en andere hulpverleners als ambulancemedewerkers en brandweermannen een reden voor steeds meer agenten te stoppen met hun werk. “Het geweld tegen agenten en hulpverleners is de laatste paar jaar veel erger geworden. We worden bekogeld met stenen, flessen, vuurwerk of molotovcocktails”, aldus Larsson.

De Zweedse politie heeft inmiddels veertien gebieden als no go area aangemerkt waar agenten liever niet naartoe gaan en in het verleden al geweldsexplosies tegen de politie plaatsvonden. Al deze no go area’s bevinden zich in stedelijke buitenwijken waar veel allochtonen en migranten wonen. Ook werden in deze wijken journalisten aangevallen en zijn sommige politiebureaus extra beveiligd en verstevigd, sommigen zijn zelfs omgebouwd tot halve forten.

Noodkreet commissaris Stockholm

In februari van dit jaar luidde de Zweedse politiecommissaris van Stockholm ook al de noodklok. In een opiniestuk dat werd afgedrukt in een Zweeds dagblad waarschuwde commissaris Lars Alvarsjö voor het ineenstorten van de Zweedse rechtstaat door de stijging van zware, georganiseerde criminaliteit, terreurdreiging en de stroom asielzoekers. Zo schreef hij dat in Zweedse voorsteden criminele bendes de regels bepalen, agenten stelselmatig worden bedreigd en belaagd en dat er steeds meer slachtoffers vallen door vuurgevechten tussen bendes.

Ook bekritiseerde hij het functioneren van de rechtstaat zelf. Volgens Alvarsjö zijn rechters steeds minder bereid hard te straffen en kan het OM het vele werk niet meer aan. Dit leidt tot een inadequaat rechtssysteem waarvan de politie op straat de gevolgen ondervindt.

 

Zweedse no go area’s:

screen-shot-2016-09-22-at-17-34-32

 
Tags:
 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace