Binnenland

Vet zielig: asielzoekers wachten lang op een woning

29-09-2016 15:57

Zesduizend asielzoekers met een verblijfsvergunning in opvanglocaties wachten langer op huisvesting in gemeentes dan de bedoeling is. In totaal wachten 15.000 asielzoekers op een woning. De wachtlijst zorgt er volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff voor dat de opvanglocaties langzamer leegstromen dan beoogd. Ook veroorzaakt het vertraging van de integratie.

Dijkhoff schrijft donderdag aan de Tweede Kamer dat er grote stappen zijn gemaakt door onder meer gemeentes om de asielzoekers te huisvesten. Tegelijkertijd spreekt hij van een “forse uitdaging”.

(ANP)

Voor mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning is het bemachtigen van een huis ook een ‘forse uitdaging’. Deze mensen zijn geboren en getogen in Nederland en staan vaak al vanaf hun achttiende ingeschreven bij een woningbouwvereniging. De gemiddelde wachttijd in Amsterdam voor een sociale huurwoning beloopt tien jaar, maar voor een gezinswoning van drie of vier kamers is dat zomaar het dubbele. Volwassen kinderen die uit huis willen of mensen die na een scheiding elders willen wonen, moeten ofwel rijk genoeg zijn om te kopen of op de vrije markt te huren, of staan dus jarenlang op een wachtlijst.

De in totaal 15.000 asielzoekers gaan voor, dus wie recht heeft op een sociale huurwoning: succes, dat gaat nevernooit gebeuren.