Doneer aan TPO
 

Bejaarden groot gevaar op de weg, gevaar groeit en groeit

De Grijze Golf des Doods

Door: Bert Brussen, 11:00, 06 oktober 2016

Steeds meer 75-plussers hebben een rijbewijs. Dat komt deels doordat er steeds meer ouderen in Nederland zijn, maar ook binnen die groep zijn er meer mensen met een rijbewijs. Begin dit jaar had 49 procent van de 75-plussers een rijbewijs. Twee jaar geleden was dat 45 procent.

Dat betekent dat er ongeveer 645.000 mensen van 75 en ouder een rijbewijs hebben, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Driekwart van hen heeft minstens één auto. Bijna 8 procent van de 75-plussers heeft een motorrijbewijs.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) luidt dan ook de noodklok. “We houden ons hart vast. De ’grijze golf’ groeit en groeit. Mooi, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de keiharde cijfers. Een derde van de dodelijke slachtoffers is zeventig jaar of ouder”, zo meldt VVN in de Telegraaf. “Als je ziet dat van de 621 doden in het verkeer er 119 de leeftijd van 80 jaar en ouder hebben, is het zaak nu actie te ondernemen.”

Afgelopen weekend nog kwam een onschuldige 51-jarige automobilist om het leven omdat een hoogbejaarde 84-jarige spookrijder frontaal op hem botste. De hoogbejaarde spookrijder reed maarliefst tien kilometer op hoge snelheid tegen het verkeer in op de snelweg voordat hij op het zoveelste zinloze verkeersslachtoffer botste.

Een maand geleden reed een hoogbejaarde automobilist in Schagen dwars door een wegafzetting tegen het verkeer in terwijl hij lange tijd de signalen van een achtervolgende politiewagen negeerde.

Anp/TPO


 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties