TPOok!

 
Buitenland

Hongaarse oppositiekrant per direct gesloten

Eigen journalisten spreken over 'coup' door regering

Tags:

De Hongaarse krant Népszabadság (‘Het Vrije Volk‘) is vandaag gesloten, nadat het vorig jaar werd overgenomen door het bedrijf Mediaworks. De krant met een centrum-links signatuur werd in 2015 overgenomen door het bedrijf dat als Orbán-gezind wordt gezien. De sluiting van de krant is officieel vanwege de tegenvallende resultaten, en er zou een reorganisatie van het blad moeten volgen. Volgens de eigen redacteuren is er echter sprake van regelrechte ‘coup’ op het blad door Orbán gezinden.

Met het verdwijnen van de krant verliest Hongarije en belangrijke stem voor de oppositie van de regering Orbán en zijn partij Fidesz. Népszabadság was vroeger nauw verbonden met de Sociaaldemocratische partij in het land. Een stichting van de partij MSZP had tot vorig jaar nog 26% van de aandelen van de krant in handen. Critici van de regering wijzen er op dat de sluiting vlak na de publicatie van een aantal kritische artikelen komt.

Op de website van de krant, die de afgelopen 10 jaar in zwaar weer kwam, is nu alleen een bericht van de overnemende partij te lezen (vertaling) en zijn de archieven ontoegankelijk gemaakt. In een eerste reactie laat Szilárd Németh, een van de vice-voorzitters van regeringspartij Fidesz, weten “geen traan te laten” om het sluiten van de krant, “Het was hoog tijd deze krant te sluiten”.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.