Doneer aan TPO
 

Hongaarse oppositiekrant per direct gesloten

Eigen journalisten spreken over 'coup' door regering

Door: , 13:49, 08 oktober 2016

Eigen journalisten spreken over 'coup' door regering

De Hongaarse krant Népszabadság (‘Het Vrije Volk‘) is vandaag gesloten, nadat het vorig jaar werd overgenomen door het bedrijf Mediaworks. De krant met een centrum-links signatuur werd in 2015 overgenomen door het bedrijf dat als Orbán-gezind wordt gezien. De sluiting van de krant is officieel vanwege de tegenvallende resultaten, en er zou een reorganisatie van het blad moeten volgen. Volgens de eigen redacteuren is er echter sprake van regelrechte ‘coup’ op het blad door Orbán gezinden.

Met het verdwijnen van de krant verliest Hongarije en belangrijke stem voor de oppositie van de regering Orbán en zijn partij Fidesz. Népszabadság was vroeger nauw verbonden met de Sociaaldemocratische partij in het land. Een stichting van de partij MSZP had tot vorig jaar nog 26% van de aandelen van de krant in handen. Critici van de regering wijzen er op dat de sluiting vlak na de publicatie van een aantal kritische artikelen komt.

Op de website van de krant, die de afgelopen 10 jaar in zwaar weer kwam, is nu alleen een bericht van de overnemende partij te lezen (vertaling) en zijn de archieven ontoegankelijk gemaakt. In een eerste reactie laat Szilárd Németh, een van de vice-voorzitters van regeringspartij Fidesz, weten “geen traan te laten” om het sluiten van de krant, “Het was hoog tijd deze krant te sluiten”.

Tags:
 
ingezonden mededeling

Schietkanon voor 14,95 euri

Inclusief twee massieve hondveilige tennisballen, maar we adviseren om echte tennisballen te gebruiken, die gaan nog verder. Tot as. do te koop op dealert.nl

 
 

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties