Binnenland

Asielindustrie: Vluchtelingenwerk casht op taallessen

08-11-2016 09:59

De Telegraaf heeft becijferd dat Vluchtelingenwerk alleen al vorig jaar, dus vóór de grote asielpiek, acht ton aan winst maakte op taallessen voor nieuwkomers. Uiteraard mag Vluchtelingenwerk taallessen aanbieden, maar het heeft er volgens de Telegraaf alle schijn van dat Vluchtelingenwerk via de eigen vrijwilligers al haar klanten naar de eigen taalcursussen loodst.

Drie jaar geleden is de taalcursus vrijgegeven voor de markt, voorheen deden MBO’s dat. De taallessen van Vluchtelingenwerk behoren tot de duurste, en de vrijwilligers sturen de nieuwkomers automatisch naar de eigen cursus. Asielzoekers hebben weinig reden de goedkoopste cursus te zoeken: het geld kunnen zij lenen en wordt na drie jaar, als zij de taal voldoende beheersen, kwijtgescholden.

Vluchtelingenwerk krijgt subsidie van de overheid. Andere taalaanbieders klagen over de werkwijze van de hulporganisatie, Vluchtelingenwerk zegt in een reactie tegen de Telegraaf dat zij werken zonder winstoogmerk en dat het andere taallesaanbieders ook vrij staat om met vrijwilligers te werken.