Binnenland

Honderden politiemensen op de been bij intocht Sinterklaas in Maassluis

12-11-2016 11:04

Maassluis is in afwachting van de intocht van Sinterklaas zaterdag rond het middaguur. In het centrum geldt een noodverordening, met alle daarbij behorende veiligheidsmaatregelen. Vuilniswagens blokkeren de toegangswegen, ogenschijnlijk om eventuele pogingen op het publiek in te rijden te stoppen.

Honderden politiemensen in uniform en in burger, tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers trachten de aankomst van de Sint en zijn Pieten in goede banen te leiden. Ook de EOD zou preventief al ter plaatse zijn. Op het NS-station werden de treinreizigers al in de gaten gehouden en mannen die alleen reizen gecontroleerd en ondervraagd. Er worden naar schatting 25.000 bezoekers verwacht.

Sint rond het middaguur verwacht

In de gemeente is een noodverordening van kracht wegens verwachte protesten. Maassluis is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kan – als dat nodig is – bezoekers preventief fouilleren.

De haven en de kades langs de binnenhaven en de Stadhuiskade zijn evenals de kades in het centrum met hekken afgesloten. De Sint komt wordt rond het middaguur met zijn stoomboot verwacht in de Zuid-Hollandse plaats.

Eerste kinderen al gearriveerd

De eerste kinderen in pietenpakken en andere belangstellenden hebben zich vanochtend ook al in Maassluis gemeld voor de intocht van Sinterklaas. Vanwege de protestacties van de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn er honderden politieagenten en andere beveiligers ingezet. Bezoekers moeten door controlepoortjes. In Maassluis rijden ME-busjes rond.

‘Met elkaar even normaal doen’

Alle maatregelen brachten landelijk korpschef Erik Akerboom zaterdag tot de tweet: “Ondanks noodverordening, demonstratievak en detectiepoortje, welkom #Sinterklaas met gevolg, veel pret voor de kinderen, succes collega’s”. Premier Mark Rutte riep vrijdag in een reactie op de veiligheidsmaatregelen op “Met elkaar even normaal te doen”.

De gemeente heeft voor het kinderfeest veiligheidsmaatregelen getroffen die vergelijkbaar zijn met die bij een risicowedstrijd.

sinterklaas maassluis anp-1000_48411058 sinterklaas maassluis anp-1000_48410847

(TPO/ANP)