Binnenland

Twee bussen met tegenstanders Zwarte Piet tegengehouden bij Rotterdam – Aanhoudingen

12-11-2016 13:09

Een groep tegenstanders van Zwarte Piet zeggen dat ze van de politie Maassluis niet in mogen. Volgens de woordvoerster van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zijn twee bussen met zo’n 150 demonstranten tegengehouden bij Rotterdam.

Update 14.10 – Actievoerders kozen er voor in Rotterdam te blijven

Volgens een woordvoerster van de politie konden de actievoerders nog naar Maassluis, maar hebben ze er zelf voor gekozen in Rotterdam te blijven. “We wilden de groep escorteren naar Maassluis, maar dat wilden de demonstranten niet. We hebben toen al gezegd dat er demonstratieverbod gold, maar dat negeerden ze. We hebben ze daarom aan moeten houden.”

De arrestanten zijn naar het bureau gebracht. Daar wordt per individu bekeken of er iets ten laste wordt gelegd.

Update 13.26 – Ooggetuige-video: Zo ziet fascisme in Nederland eruit

“We zijn al bijna direct na vertrek gevolgd door motoragenten. In Rotterdam zijn we gestopt en moesten de bussen uit. We mogen niet naar Maassluis. We zijn hier absoluut niet blij mee. We gaan nu naar het Willemsplein in Rotterdam en proberen daar alsnog een statement te maken”, aldus een woordvoerster.

Volgens de politie zijn de bussen alleen maar tegengehouden omdat er nu tijdens de intocht van Sinterklaas bijzondere regels gelden. “We hebben bekeken wie er in de bussen zitten en wat ze bij zich hebben. We hebben nu nog contact met ze over wat ze precies willen”, zei een zegsvrouw.

Patrick Mathurin, ofwel de Nieuwe Sint, is zaterdag tegengehouden door de politie bij zijn aankomst in Maassluis. Hij mag zich niet vertonen in het gebied waar de aankomst van Sinterklaas wordt gevierd. Dat meldt AT5.

Lees ook

Man met bijl gearresteerd bij intocht Sinterklaas Maassluis