TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Gezamenlijke miljardenaankoop van schepen door Nederlandse en Belgische marine

Vier fregatten, twaalf mijnenjagers, voor vier miljard euro

België en Nederland gaan samen voor 4 miljard euro vier fregatten en twaalf mijnenjagers aanschaffen. De defensieministers ondertekenen eind deze maand afspraken hierover, melden Belgische media maandag. Zij baseren zich op bronnen bij Defensie in Brussel.

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het om een voorlopige eerste schatting van zowel het bedrag als het aantal schepen. “Maar het ligt wel voor de hand om gezamenlijk te gaan vervangen”, aldus een woordvoerder. De Nederlandse schepen zijn in de periode 2020-2024 aan vervanging toe.

België onderhoudt nu al de Nederlandse mijnenjagers en krijgt de leiding over de aankoop van deze schepen. Nederland zou het voortouw bij de fregatten nemen. De Belgische en de Nederlandse marine werken al jaren samen, maar zo’n grote investering hebben ze nog niet eerder gedaan.

In september zei de nieuwe admiraal van de Belgische marine, Wim Robberecht, dat België en Nederland samen twee fregatten ter waarde van 1 miljard euro zouden kopen.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.