Binnenland

Alleen al in 2016 maarliefst 600 Russische vliegtuigen onderschept in NAVO-luchtruim

15-11-2016 12:47

Sinds de annexatie van de Krim, in Oekraïne in 2014, is het aantal ‘onderscheppingen’ van Russische vliegtuigen in of nabij het NAVO-luchtruim met 70 procent toegenomen. Dit jaar alleen al gaat het om 600 keer. In 2014 en 2015 samen was dat 400 maal. Dat zegt de Nederlandse NAVO-generaal Nico Tak dinsdag in De Ochtend en Brandpunt (KRO-NCRV).

Zowel in 2014 als in 2015 zijn NAVO-straaljagers 400 keer uitgerukt om Russische gevechtsvliegtuigen in de gaten te houden omdat ze zich niet aan de internationale luchtvaartregels hielden of omdat ze het NAVO-luchtruim schonden. Door het conflict in Syrië is dat aantal incidenten tussen Russen en NAVO nabij de Turkse grens enorm toegenomen.

De provocatie door de Russen is niet zonder risico. NAVO-generaal Tak: “Er zijn dagelijks 3000 vluchten in het Europese luchtruim. Al een paar keer botsten Russische jets bijna op een passagierstoestel. NAVO-verkenningstoestellen worden door de Russen zeer dichtbij benaderd, wat een hachelijke situatie oplevert.”

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen vrezen soortgelijke incidenten. NAVO-eenheden bewaken daar het luchtruim. Vanaf volgend jaar doen ook Nederlandse gevechtsvliegtuigen mee aan de Baltic Policing Mission, zoals de NAVO-missie officieel heet.

Volgens de Estse minister van Defensie Hannes Hanso zijn de omstandigheden voor de Nederlandse vliegers uniek. “In het Nederlandse luchtruim komen jullie vliegers geen vijandige toestellen tegen die zich weigeren te identificeren. Hier komt dat geregeld voor.”

Volgens de NAVO zijn er momenteel 300.000 Russische militairen gelegerd aan de NAVO-grenzen. Onlangs stationeerde Rusland nucleaire Iskander raketten in Kaliningrad die steden als Berlijn en Warschau kunnen bereiken.