Binnenland

Linkse activist die Powned-verslaggever voor auto duwde vrijgelaten

15-11-2016 16:47

De 31-jarige man die zaterdag in Rotterdam tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet werd aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling, is dinsdag vrijgelaten. Hij probeerde tijdens de intocht van Sinterklaas een verslaggever van Powned voor een rijdende auto te duwen. De politierechter besliste dinsdagmiddag dat hij kon worden vrijgelaten. De man blijft wel verdachte in deze zaak, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De actievoerders besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. De demonstranten gaven aan dat zij niet op de hoogte waren van het ingestelde demonstratieverbod. De politie pakte 198 demonstraten op. Deze zijn inmiddels allen vrijgelaten.

Advocaat Michiel Pestman, die behoort tot de groep arrestanten, zegt dat het bestaan van de noodverordening pas per megafoon door de politie is meegedeeld toen veel betogers al in de bus zaten voor vervoer naar het bureau. Pestman zegt, evenals de andere demonstranten, ten onrechte te zijn opgepakt. Hij had zich bekendgemaakt als raadsman van een van de actievoerders tegen Zwarte Piet, de bekende Amsterdamse activist Jerry Afriyie. “De politie liep rond met een smoelenboek en pikte Afriyie er zo tussenuit”, aldus Pestman. “Hij deed helemaal niets en hield juist afstand”

Afriyie is volgens de raadsman herhaaldelijk vrijgesproken voor eerdere betogingen. Hij moet nu op 17 februari 2017 voorkomen. Pestman verwacht dat ook deze zaak ,,met een sisser” zal aflopen. “Het Openbaar Ministerie heeft een kansloze zaak als verdachten voor de rechter worden gebracht”, meent hij. Net als veel andere betogers weigerde Pestman een schikking van 150 euro te betalen.

Hij dient tevens een eis tot schadevergoeding in omdat hij ten onrechte zou zijn opgepakt. Hij heeft contact gezocht met de deken van de Orde van Advocaten om de kwestie te bespreken.

Lees ook

VIDEO – Opnieuw links geweld tegen Powned-journalisten, in Rotterdam