TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Turkije trekt omstreden Diyanet Nederland-voorzitter Yusuf Acar terug

Koenders riep hem op matje wegens klikken over Gülensympathisanten en uitschelden CDA

Turkije heeft de in opspraak geraakte voorzitter Yusuf Acar van de religieuze overheidsorganisatie Diyanet teruggetrokken uit Nederland. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag bekendgemaakt.

De man, tevens waarnemend attaché Religieuze Zaken, raakte in opspraak omdat hij informatie zou verzamelen over Nederlandse Gülen-sympathisanten en het CDA als een bolwerk van Gülenisten had bestempeld. Turkije houdt aanhangers van de in de VS woonachtige geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup in juli in Turkije.

Koenders had vorige week de vertegenwoordiger van de Turkse regering op het matje geroepen. In het gesprek is duidelijk gemaakt dat het kabinet heeft geconstateerd dat er grenzen waren overschreden en dat dit niet zonder consequenties kon blijven. Het kabinet spreekt van een ,,ongewenste en een niet-acceptabele inmenging in het leven van Nederlandse burgers”. Ook de uitspraken van Acar over het CDA zijn “volstrekt niet aanvaardbaar”, aldus Koenders.

Volgens de minister is in goed onderling overleg door de Turkse autoriteiten besloten Acar terug te trekken. Hij heeft het land inmiddels verlaten.

Vorige week is er ook een gesprek geweest op het ministerie van Sociale Zaken met het bestuur van de Islamitische Stichting Nederland/Diyanet. Het kabinet vindt het onwenselijk dat het voorzitterschap van de Islamitische Stichting Nederland/Diyanet in de toekomst nog wordt uitgevoerd door een diplomatiek vertegenwoordiger, die dus een dubbele pet opheeft.

De religieuze organisatie heeft toegezegd een intern onderzoek te gaan doen naar de aansturing van de organisatie. Het kabinet wacht de uitkomsten daarvan af.

CDA-leider Sybrand Buma vindt het terecht dat Acar weg moet. “Ik heb hier eerder toe opgeroepen omdat zijn inmenging in de Nederlandse democratie onacceptabel en bizar was. Het kan niet zo zijn dat het kabinet opnieuw een diplomatieke status toekent voor iemand met als taak namens de Turkse overheid religieuze zaken in Nederland te behartigen.”

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.