TPOok!

 
Binnenland

Politiek heroverweegt bevoegdheden politie na nieuwjaarsgeweld tegen agenten

Politie zegde in enquête vertrouwen in politiek op

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat naar aanleiding van incidenten tijdens de Nieuwjaarsnacht nog eens tegen het licht houden of de politie genoeg bevoegdheden heeft om raddraaiers aan te pakken. Dat gebeurt in overleg met burgemeesters en de politie. Het ministerie gaat ook de ideeën die politievakbond ACP de afgelopen dagen verzamelde met een enquête “serieus bestuderen”. Zo geven agenten aan graag te beschikken over een taser, een stroomschokwapen.

De ACP zei donderdag te verwachten dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) “echt iets doet met de resultaten”. Als dat niet gebeurt, laat de bond het er zeker niet bij zitten, waarschuwde voorzitter Gerrit van de Kamp.

Volgens Van de Kamp komt uit de enquête naar voren dat tijdens de jaarwisseling te weinig politiemensen beschikbaar waren. “Afgelopen jaar was er veel politie nodig door de enorme migratiestromen, terreurdreiging en allerlei evenementen. Maar het kan niet zo zijn dat er dan bij de jaarwisseling geen mensen genoeg zijn. Als er geen agenten meer bij kunnen komen, zullen het hele jaar door keuzes gemaakt moeten worden. Er zal dan vaker nee gezegd moeten worden bij bepaalde evenementen.”

Volgens het ministerie is al veel gebeurd, maar is er desondanks nog altijd te veel geweld tegen agenten.

Het totale aantal incidenten tijdens Oud en Nieuw was dit jaar iets lager dan vorig jaar. Wel keerden mensen zich vaker tegen de politie: in totaal gebeurde dat in het land 79 keer, tegen 59 keer bij de vorige jaarwisseling.

LEES OOK: Nederlandse agenten hebben geen vertrouwen in politiek

(ANP/TPO)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.