TPOok!

 
Buitenland

Diplomatieke rel Korea en Japan om monument seksslavinnen

Japanse regering noemt eerbetoon 'extreem betreurenswaardig', roept ambassadeur terug

Een bronzen beeldje van een jonge vrouw op blote voeten heeft een diplomatieke rel ontketend tussen Japan en Zuid-Korea. Japan roept zijn ambassadeur in Seoul tijdelijk terug naar huis uit verontwaardiging over het beeld, dat door activisten voor het Japanse consulaat in de stad Busan is neergezet. Het herdenkt de vele duizenden vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot seksslavin werden gemaakt door het Japanse leger.

De Japanse regering noemt het beeldje “extreem betreurenswaardig” en vindt het een schending van een eerdere afspraak. De landen sloten in 2015 een “definitieve en onomkeerbare overeenkomst” over de troostmeisjes, zoals de tot prostitutie gedwongen vrouwen vaak eufemistisch worden genoemd. Japan bood excuses aan en beloofde omgerekend 8 miljoen euro te betalen aan een fonds dat slachtoffers van weleer helpt. Veruit de meesten leven niet meer.

Het beeld in Busan is overigens niet het eerste of enige monument voor de Koreaanse slachtoffers. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul staat sinds 2011 een groter soortgelijk beeld, pal voor de Japanse ambassade.

(ANP)

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.