Doneer aan TPO
 

Schokkend: in Nederland vijf keer zoveel criminaliteit als aan burgers wordt wijsgemaakt

'Kwetsbare wijken dreigen in handen van georganiseerde misdaad te vallen'

Door: , 10:08, 13 januari 2017

'Kwetsbare wijken dreigen in handen van georganiseerde misdaad te vallen'

Het kabinet en minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) spiegelen de burgers een veel rooskleuriger beeld voor van de criminaliteit in Nederland dan in werkelijkheid het geval is. De werkelijke criminaliteit in Nederland is zelfs vijf keer groter dan uit de officiële cijfers blijkt.

Maar door capaciteitsgebrek bij de opsporingsdiensten en daling van de aangiftebereidheid bij burgers en bedrijven, geven de cijfers niet weer wat de werkelijke omvang is van de misdaad. Dat schrijft Trouw op basis van een geheim rapport dat is opgesteld door de top van het OM en de politie voor het nieuwe kabinet na de verkiezingen in maart.

Duizelingwekkende aantallen

Terwijl minister Van der Steur (VVD) steeds benadrukt dat Nederland zoveel veiliger is geworden en de criminaliteit is afgenomen, zijn de werkelijke aantallen misdrijven duizelingwekkend: in 2015 werden ongeveer 4,5 miljoen delicten gepleegd, terwijl Van der Steur zich baseerde op ‘officiële cijfers’ van ‘slechts’ 960.000 delicten.

Opvallend genoeg gaat het dan ook over ernstige delicten die te maken hebben met drugs en vuurwapens. Het rapport stelt dat ‘de politie slechts een fractie van deze criminaliteit in beeld heeft’.

Aangifte zinloos

Dat die burger volkomen terecht geen enkel vertrouwen meer heeft in de politie blijkt wel uit de eveneens in het rapport gepubliceerde cijfers over de effectiviteit van aangiftes: met maarliefst 70 procent van de aangiftes die via internet worden gedaan gebeurt helemaal niets. Van de overige aangiftes verdwijnt 57 procent uiteindelijk in de prullenbak. Slechts een minderheid van de aangiftes leidt dus tot strafvervolging.

De capaciteit bij politie en OM is inmiddels op een dusdanig laag niveau gekomen dat criminelen handelen alsof ze niet meer gepakt kunnen worden en dat burgers het vertrouwen in de rechtstaat verliezen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het rapport. Het rapport rept van ‘een dreigende onoverbrugbare achterstand van politie en OM’.

Misdaadwijken

Het rapport waarschuwt ook voor ‘kwetsbare wijken die in handen van de georganiseerde misdaad dreigen te vallen’. In sommige van die wijken is inmiddels meer crimineel geld aanwezig dan legaal verdiend geld.

Anp/TPO

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace