Binnenland

Aysha Navest onderzocht aan UvA jihadbruiden met Martijn de Koning, blijkt online ISIS-supporter

17-01-2017 09:52

NRC-islamjournalist Andreas Kouwenhoven ontdekte voor u het bewijs bij wat we al wisten: de UvA is een politiek activistenhonk vermomd als universiteit. UvA-onderzoekster Aysha Navest concludeert in haar onderzoek dat vrouwen die afreizen naar het kalifaat van ISIS eigenlijk weinig te verwijten valt. Zij zouden in het kalifaat ‘slechts een huiselijk leven leiden.’

Right.

Kouwenhoven ontdekte echter dat Aysha Navest onder het pseudoniem Ought Aicha op Marokko.nl de jihad en ISIS toejuicht. De onderzoekster is dus zelf een harde radicaal die onderzoeken produceert die potentiële terugkerende jihadistes beschermen. Dit terwijl deze vrouwen een groot gevaar voor onze veiligheid kunnen vormen.

Justitie en politiek spreken recht en maken beleid mede gebaseerd op dergelijk wetenschappelijk onderzoek. Het rapport over de jihadvrouwen kwam mede tot stand met medewerking van Martijn de Koning, een bekende sympathisant van radicalen die in hun kringen als onderzoeker makkelijk toegang heeft. Hij fungeert in bijvoorbeeld terreurrechtzaken als getuige-deskundige en zou in die hoedanigheid dus beslist objectief moeten zijn. Nu hij dergelijk onderzoek op zijn naam heeft staan is hij niet alleen ongeloofwaardig, maar ook mogelijk een gevaar voor de veiligheid.

UvA-hoogleraar Hedendaagse Moslimsamenlevingen Annelies Moors is de derde onderzoeker betrokken bij dit werk, zij viel eerder Machteld Zee aan die, gedocumenteerd en wel, verslag deed van haar bezoeken aan sharia-rechtbanken. Moors vindt Zee’s onderzoek ondeugdelijk, maar verbindt wel haar naam aan een werk dat alle informatie ontleend aan bronnen die zelfs voor Moors zelf anoniem zijn. En werkt samen met een vrouw die anoniem de jihad toejuicht.

De Koning en Moors hebben beiden tot op heden geen afstand gedaan van het onderzoek. NRC: “Zij stellen dat hun “niets is gebleken van mogelijke vooringenomenheid”” Waarvan akte. De UvA geeft aan het onderzoek door ‘externe deskundigen’ te laten beoordelen.