Locoburgemeester Ollongren en wethouder Kukenheim (D66): ‘Premier Wilders, dan Amsterdam republiek’

05-02-2017 10:51

Nadat gisteren ophef ontstond over een uitspraak van Amsterdamse D66-wethouder Simone Kukenheim (D66) dat zij van Amsterdam een afgescheiden republiek wil maken mocht Wilders premier worden, blijkt nu dat ook locoburgemeester Kasja Ollongren (D66) precies deze woorden bezigde op een nieuwjaarsreceptie.

De beide dames verkeren in de overtuiging dat ‘rebellie’ ‘typisch Amsterdams’ is, en dat zij dus verkiezingsuitslagen naast zich neer mogen leggen als de uitkomst hen niet bevalt. In feite weten zij natuurlijk ook wel dat Wilders geen premier wordt, hetzij doordat de PVV te weinig stemmen gaat krijgen en anders wel omdat alle fatsoenlijke, tolerante partijen die tegen uitsluiting zijn, een cordon sanitair tegen de PVV hebben opgezet. Ollongren en Kukenheim kunnen dit dus makkelijk kakelen omdat ze toch niet de daad bij het woord hoeven te voegen, maar het scoort natuurlijk wel lekker én goedkoop.

Desalniettemin is het saillant, aangezien D66 zich laat voorstaan op het eerbiedigen van de democratische rechtsstaat en het Geert Wilders zeer nadraagt dat hij de rechters die hem veroordeelden, beschimpte. Ziehier D66-voorman Alexander Pechtold over Donald Trump en Geert Wilders (‘sommigen in NL’):

Op Facebook (hele post hieronder) zegt hij onder meer:

Rechters wegzetten omdat de uitspraak je niet bevalt is gevaarlijk. Het roept de schijn op dat rechters partijdig zijn. Dat dat onzin is maakt deze politici niet uit. Hun echte doel is onze rechtsstaat ondermijnen.

Maar een eventuele uitkomst van Tweede Kamerverkiezingen negeren en anarchie uitroepen over de hoofdstad van Nederland, dat moet natuurlijk gewoon kunnen, door een wethouder en loco-burgemeester. Waarvan akte.