Binnenland

Astrid Holleeder wil komende maanden graag getuigen tegen broer Willem

13-02-2017 17:04

PERSBERICHT

De 51-jarige zus van Willem Holleeder hoopt de komende maanden voor de rechter haar verhaal te doen. “Ik wil graag ten overstaan van een rechter getuigen.” Dit laat Astrid Holleeder het televisieprogramma Brandpunt weten in een schriftelijke reactie.

Brandpunt-verslaggever Ghislaine Plag kreeg toestemming Astrid Holleeder enkele vragen te stellen via Lebowski, de uitgever van haar boek Judas. Brandpunt wil weten hoe het met Astrid gaat en hoe ze toeleeft naar het proces tegen haar broer. Ze reageert terughoudend, omdat ze op geen enkele wijze haar persoonlijke veiligheid in gevaar wil brengen.

Sinds Astrid tegen haar broer is gaan getuigen leeft ze ondergedoken ergens in Nederland. Als ze de deur uit gaat dan draagt ze een op maat gemaakt kogelvrij vest en een speciale kraag om zich te beschermen tegen een eventuele aanslag op haar leven. Ook heeft ze haar werk als strafrechtadvocaat moeten neerleggen en rijdt ze in een gepantserde auto.

We vragen haar hoe een dag uit haar leven eruit ziet. “Op die vraag geef ik liever geen antwoord, want als ik zou vertellen wat ik op een dag doe, dan geef ik mensen met slechte bedoelingen, aanknopingspunten waar en wanneer ik mogelijk ergens te vinden ben.”

Benieuwd naar haar huidige gemoedstoestand laat Astrid weten dat ze op dit moment een duidelijk doel heeft waar ze naar uitkijkt. “Ik ben behoorlijk doelgericht. Zolang ik een doel heb, ben ik in balans. En ik heb een doel. Ik wil graag ten overstaan van een rechter getuigen en het ziet ernaar uit dat dat –eindelijk!- de komende maanden gaat gebeuren.” Over de rechtszaak tegen haar broer, die vrijdag 17 februari weer verder gaat, doet ze geen uitspraken. Wel zegt ze goed met de spanning rond het proces te kunnen omgaan. “Ik ben gewend aan spanning, daar kan ik wel tegen.”

Haar huidige situatie laat geen spontaan contact toe en even vrienden bezoeken is niet eenvoudig. Ze ervaart het als een groot gemis. “Ik mis het vanzelfsprekende contact met mijn sociale omgeving.” Sinds ze op de dodenlijst van haar broer Willem Holleeder staat is niets meer vanzelfsprekend. “Ik moet bij alles wat ik doe nadenken over mijn veiligheid maar ook over de veiligheid van de ander die ik wil ontmoeten.” Astrid haalt haar levensgeluk uit kleine dingen. “Een mooie wandeling, een Bossche Bol of mijn moeder.”

Astrid doet haar uitspraken naar aanleiding van een profiel in het KRO-NCRV programma Brandpunt dat dinsdag 14 februari wordt uitgezonden. In die uitzending spreken intimi en vrienden zich voor het eerst uit over de situatie waarin Astrid verkeert.

Brandpunt, dinsdag 14 februari,20.25 uur NPO 2


Hieronder Willem Holleeder in College Tour van de NPO op 12 oktober 2012: