Opinie

‘Windmolens bij Barendrecht: een onomkeerbaar besluit’

18-02-2017 14:02

In veel gemeenten zijn er plannen om windfabrieken, door sommigen windmolens genoemd, te bouwen op korte afstand van woongebieden. In veel gemeenten zijn er protesten tegen deze windfabrieken.

Als u in zo’n gemeente woont is het onderstaande stuk van toepassing als u het woord Barendrecht vervangt door de naam van uw eigen gemeente en het cursieve stuk vervangt door wat plaatselijk van toepassing is.

Op maandag 20 januari 2017 zal onderstaand stuk worden ingesproken aan de bestuurders van de gemeente Binnenmaas. Deze gemeente wil 5 windfabrieken bouwen met een hoogte van 187 meter op de grens met de gemeente Barendrecht.

De Molens van Barendrecht

Het Nederlandse woord “molen” klinkt vriendelijk. Maar het Engelse woord “mill” en het Franse woord “moulin” betekenen ook: fabriek.

Wie vanuit Brussel-Zuid met de hogesnelheidstrein naar Parijs of Londen reist, komt een paar kilometer buiten Brussel langs de Moulins de Ruysbroeck, de Molens van Ruisbroek, de Fabrieken van Ruisbroek. De Molens van Ruisbroek zijn een immens fabriekscomplex, opgetrokken uit grauw baksteen, gebouwd in 1913 middenin het industriële tijdperk. De Molens van Ruisbroek zijn kolossale, donkere en sombere fabrieken van het soort, dat Karl Marx inspireerde tot het schrijven van Das Kapital. De Molens van Ruisbroek torenen hoog uit boven het dorp Ruisbroek; en wie van ver komt ziet eerst de Molens van Ruisbroek en dan pas, in hun schaduw, het dorp zelf. In 1913 hielden de bestuurders van Ruisbroek zich nog niet bezig met zaken als ruimtelijke ordening en kwaliteit van wonen.

Windfabrieken

Vandaag is het 2017, ruim 100 jaar later. Vandaag liggen er plannen om windfabrieken te bouwen. Windfabrieken, die bijna tweemaal zo hoog zijn als de Euromast. Windfabrieken die moeten verrijzen in uw gemeente aan de Zuidkant van Barendrecht, bij het Vaanplein ten Noorden van Barendrecht en op het bedrijventerrein ten Oosten van Barendrecht. Het dorp Barendrecht zal omsingeld zijn door deze windfabrieken, de Fabrieken van Barendrecht, les Moulins de Barendrecht, de Molens van Barendrecht. De Molens van Barendrecht zullen hoog uittorenen boven het dorp Barendrecht; en wie van ver komt zal eerst de Molens van Barendrecht zien en dan pas, in hun schaduw, het dorp zelf. Gelukkig is het 2017 en geen 1913. Gelukkig zijn er vandaag bestuurders die zich bezighouden met zaken als ruimtelijke ordening en kwaliteit van wonen.

Daarom rust op u een grote verantwoordelijkheid, want uw besluit zal onomkeerbaar zijn en uw besluit zal van invloed zijn op de kwaliteit van wonen van komende generaties.

De verantwoordelijkheid om níet de fout te maken van Ruisbroek, de verantwoordelijkheid om níet de fout te maken van 1913, rust op uw schouders.

Ik wens u daarbij veel, héél veel, wijsheid toe.