TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Commando-instructeur doodgeschoten omdat hij op een onveilige schietbaan trainde

Schietbaan 'niet veilig voor gebruik van scherpe munitie' aldus Defensie in interne nota

De schietbaan in Ossendrecht waar vorig jaar een 35-jarige commando-instructeur omkwam door een schietincident, was onveilig en had nooit gebruikt mogen worden. Dat zou blijken uit documenten die in het bezit zijn van RTL Nieuws.
“Gezien het feit dat linnen wanden niet in staat zijn om projectielen af te vangen en een schutter geen zicht heeft waar zich verder personen op de schietbaan bevinden, acht ik de schietbaan in deze configuratie intern niet veilig voor gebruik van scherpe munitie”, luidt de beoordeling in een interne nota van Defensie.

Twee instructeurs worden verdacht van dood door schuld. Ze zouden zich niet aan de voorschriften hebben gehouden. Maar volgens advocaat Michael Ruperti die één van hen bijstaat, is er buiten hun schuld een jaar lang geoefend op een levensgevaarlijke locatie. “De veiligheid had vooraf beoordeeld moeten worden. Was dat gebeurd, dan was nooit het besluit genomen om daar te oefenen”, aldus Ruperti maandag.

De oefenlocatie in Ossendrecht is van de politie en omvat onder meer schietbanen en een compleet oefendorp. Het ongeluk gebeurde op de zogeheten 360 graden binnenschietbaan, waar kamers zijn nagemaakt en waar op doelwitten wordt geschoten op de linnen wanden. Het slachtoffer bevond zich achter zo’n wand met doelwit toen hij werd getroffen.

Het ministerie van Defensie wil geen reactie geven, omdat zowel de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en Defensie zelf nog onderzoek doen.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.