Buitenland

Internationaal opsporingsbevel voor spectaculair ontsnapte zware crimineel Mustapha Iken

27-02-2017 20:53

De Belgische autoriteiten hebben een internationaal opsporingsbevel verspreid voor de gisteren ontsnapte Mustapha Iken. De dertigjarige Iken is een zware crimineel. Hij heeft onder meer ontvoeringen, gijzelingen en bankovervallen op zijn naam staan. Met een spectaculaire operatie wisten handlangers hem te bevrijden uit de gevangenis in het Belgische Lantin.

In de plaats, vlak bij Luik, reden gemaskerde en gewapende handlangers met een auto naar de gevangenis. Een van de auto’s wordt direct in brand gestoken als afleidingsmanoeuvre. Er wordt een gat in de omheining geknipt en een touwladder over een muur neergelaten. Bewakers die de gevangenen luchten moeten hulpeloos toezien hoe Iken via de touwladder vlucht. Met een andere wagen gaan hij en zijn handlangers er weer vandoor.

‘Er zitten ook terrorismeverdachten in Lantin’

Bewakers, die ook alle luchtende gevangenen in de gaten moeten houden, kunnen weinig uitrichten tegen de snelle operatie. De tweede vluchtauto wordt later ook brandend gevonden. Eerst wordt nog niet bekend gemaakt wie de ontsnapte gevangene is, maar al snel steekt het gerucht de kop op dat het om Iken gaat.

De gevangenisdirectie kijkt wat er moet gebeuren om dergelijke ontsnappingen te voorkomen. Er zitten volgens Belgische media in Lantin ook terrorismeverdachten opgesloten. Mustapha Iken zat een gevangenisstraf van 10 jaar uit in de Belgische gevangenis. Er is inmiddels in België een klopjacht op hem gaande.

(TPO/ANP)