Binnenland

Nederlandse regering klaagt bij Turkije over campagne op Nederlandse bodem

03-03-2017 19:30

De Nederlandse regering vindt het onwenselijk dat de Turkse autoriteiten een campagnemanifestatie in ons land organiseren. “Wij achten dit niet gewenst en zullen dit overbrengen aan de Turkse regering”, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Vrijdagmiddag werd duidelijk dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, op 11 maart naar Rotterdam komt om campagne te voeren voor het Turkse referendum over een nieuwe grondwet. De Turkse autoriteiten hebben tegenover de Nederlandse regering bevestigd “dat een campagnemanifestatie in Nederland in de planning staat”, aldus het ministerie in Den Haag.

De AK Partij meldt op Facebook dat de Turkse bewindsman op zaterdag 11 maart zijn opwachting maakt in partycentrum Park De Heerlijkheid in het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet. Bontes en Van Klaveren van VNL hadden al vragen gesteld aan regering over de komst van de Turkse bewindsman.

In Duitsland liepen de spanningen met Turkije donderdag op toen bleek dat optredens in Duitsland van twee Turkse ministers werden tegengehouden. Turkije riep de ambassadeur van Duitsland er zelfs voor op het matje. Ook in Duitsland wilden de Turken landgenoten toespreken over het komende referendum (16 april) in Turkije. Dat referendum gaat over de overstap naar een presidentieel systeem en veranderingen in de grondwet. Die plannen geven president Erdogan veel meer macht.