TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

92 procent verdenkingen kindermishandeling aan hand van vragenlijst arts blijkt onterecht

Kinderen die wél worden mishandeld worden niet opgemerkt

Ondanks verplichte vragenlijsten die artsen hanteren om kindermishandeling op te sporen, worden in Nederland honderden mishandelde kinderen niet opgemerkt. Van honderden andere kinderen wordt ten onrechte gemeld dat ze mogelijk worden mishandeld. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht waar de Volkskrant maandag over schrijft.

Uit onderzoek onder vijfduizend kinderen uit Utrecht en omgeving blijkt dat de verdenking in negen op de tien gevallen niet klopt. “Onterechte vermoedens kunnen een enorme emotionele uitwerking hebben op ouders en kind”, aldus onderzoekster Maartje Schouten. “En als we kinderen missen, worden die niet beschermd.”

De vragenlijsten die artsen moeten invullen, bestaan sinds 2011. Op elke honderd verdenkingen blijken er 92 onterecht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat in de krant weten vast te willen houden aan de vragenlijst zolang er geen beter middel is.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.